Home » Recepten » Visgerechten » Indonesische pepesan op de wijze van Ramon Brugman

Indonesische pepesan op de wijze van Ramon Brugman

28 04 2018 | Indonesië, Ramon Brugman, Visgerechten | 0 Reacties

Het is natuurlijk allang geen nieuwtje meer: het eten van vette vissoorten is gezond. Tot de vette vissen behoren haring, sardines, zalm en ook makreel. Het vermeende gezondheidseffect is gelegen in het feit dat ze bommetjevol omega 3 vetzuren zitten. Deze vetzuren ondersteunen de functie van het hart en de bloedvaten.

Nu ben ik toevallig gek op vis, dus voor mij is het eten ervan geen straf. Ben je geen visliefhebber, neem dan gerust je toevlucht tot een voedingssupplement dat visolie bevat. Ik ben geen voedingsdeskundige, maar men claimt dat het effect ervan hetzelfde is.

Dat allemaal terzijde, want hoewel we in huize Eetplezier uiteraard een goede hartfunctie ten zeerste toejuichen,  gaat het er toch vooral om er ook iets lekkers van te maken. Waarschijnlijk kennen de meeste van jullie alleen gerookte of gestoomde makreel, maar wist je dat je deze vis ook rauw kunt kopen? Je kunt er dan o.a. een heerlijk pittige Indonesische pepesan ikan van maken. Makreel ingesmeerd met een boemboe van ui, knoflook, sambal en kruiden.

Vroeger kocht ik er een kant-en-klare boemboe voor. Nu vrouwtje Eetplezier inmiddels bijna niets meer blieft, waar een verpakking omheen zit, is de zelfgemaakte versie aan de beurt. Na diverse recepten geprobeerd te hebben, bevalt deze versie van Ramon Brugman me het best. There we go!

Indonesische pepesan op de wijze van Ramon Brugman

Ingrediënten:
4 stuks (rauwe) makreel
2 tenen knoflook
2 uien
6 stuks djeroek peroet (limoenblad)
2 stengels sereh
4 plakken  laos (anders 3 plak gember)
1 theelepel trassi
2 eetlepels ketjap
50 gram palmsuiker
40 ml azijn
1 eetlepel sambal badjak

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden en kook voor 4 personen rijst.
Maak de makreel schoon en fileer ze.

Maak de boemboe. Snij de ui en de knoflook. Bak deze in een scheutje olie. Voeg nu alle ingrediënten toe, behalve de vis. Bak dit een vijftal minuten lekker door. Haal de blaadjes en plakjes uit de boemboe.

Leg de makreel in een ovenschaal met een beetje olie eronder en bedek de vis met de boemboe. Zet de schaal in een oven die 170 graden is.
20 minuten later zijn ze klaar.

Lekker met droge, witte rijst, broccoli een zoet-zure komkommersalade.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.