Op een goede dag viel het kwartje in huize Eetplezier. Na een aantal jaren van kwalijkheden op lichamelijk gebied, welke in de vroege morgen luidruchtig en voorzien van enige theatrale expressie werden verkondigd aan de ontbijttafel, begon er een vaag licht te schijnen aan de horizon.
Het begon met een door mij gulzig verorberde Elzasser zuurkoolschotel. Ik ben er dol op en maak (en eet) het dan ook dubbele hoeveelheden. De dag erna toonde een leden pop energieker dan ik. Slap, futloos, snotterig, met darmkrampen en een lichte hoofdpijn worstelde ik me door de dag. Ik zag nog geen enkel verband met de genoten maaltijd. Tot ik de week erop een smakelijk bordje tomatensoep van eigen makelij naar binnen werkte. Ook tomaten behoren tot mijn favoriete voeding. Nog geen uur later begonnen de hierboven genoemde mankementen zich opnieuw te manifesteren, inclusief rode ogen. Ergens moet er zich binnen mijn samengeklonterde hersencellen een revolutie hebben voorgedaan, aangezien ik begin na te denken. Niet de alledaagse stream of consciousness, maar het intensievere graaf- en spitwerk.
Voedselovergevoeligheid
Kan ik me herinneren overgevoelig te zijn voor specifieke voedingsmiddelen? Jawel, Franse kaasjes vallen al een hele tijd niet lekker. En spinazie. Chocolade maakt me soms misselijk. Van de door mij zo geliefde rode wijn ben ik overgeschakeld naar wit. Een oneindige lijst van voedingsmiddelen dringt zich aan me op. Langzaamaan valt er van alles op zijn plaats.
Histamine intolerantie
Het blijkt echt te bestaan. Intolerant zijn voor histamine. Ik, die mijn hele leven al sukkel met een chronisch verstopte neus en prikkende ogen, ervaar het als een openbaring. Er zijn nogal wat voedingsmiddelen die een overload aan histamine bevatten. Zuurkool en tomaten bijvoorbeeld, maar ook spinazie, oude kazen, schaal- en schelpdieren en nog veel meer. De hoeveelheid histamine bepaalt de mate van overgevoeligsheidsreacties. Zo blijkt zuurkool wel de koploper in het vrijmaken van histamine.
Het is een ingewikkeld en ondoorzichtig gebeuren, dat histamine intolerantie gebeuren. Niet of nauwelijks te meten in het bloed ook, dus blijft over het provocatie-dieet. Men eet iets wat veel histamine bevat en wacht vervolgens tot er klachten optreden. Of niet dus. Want dat kan best, zo heb ik van één boterham oude kaas geen last, maar wel als ik op diezelfde dag ook nog iets anders eet wat rijk is aan histamine.
Valt er dan nog wel plezier te beleven aan eten? Jazeker. Ik ben behept met een grote liefde voor lekker eten, maar lust tegelijkertijd ook heel veel. Afgezien van melk en rood vlees, schuif ik alles moeiteloos naar binnen. Dat komt me nu goed uit, want het is soms een beetje zoeken naar alternatieven.
Nu ik toch de weg van de “gezonde voeding” aan het bewandelen ben, ben ik zelfs nog iets verder gegaan dan alleen het schrappen van histaminerijk voedsel. Geen kraakzakken meer. Het inperken van koolhydraten, dus geen aardappelen of pasta op het bord. Wel brood, dat blijft voor mij onmisbaar. Een minimum aan suiker. Natuurlijk sta ik mezelf toe af en toe een koek of taartje te eten, alleen niet gedachteloos twee, drie koekjes naar binnen werken.
Eetschema
Voor het gemak heb ik een vijfwekelijks eetschema opgesteld, met daarin een uitgewerkt overzicht van allerhande soorten gerechten. Suggesties voor maaltijdsoepen tot vegetarische gerechten. Maar ook elke week het broodnodige biefstukje en het smakelijke visje zijn erin opgenomen. Op die manier blijft eten heel plezierig en hoef ik niet te piekeren over wat ik wel en wat ik niet mag. Na vijf weken gaan we gewoon in de herhaling. Never a dull moment, want elke week heb ik plaats gemaakt voor een gerecht naar eigen keuze of het uitproberen van een nieuw recept.
Iedereen die geïnteresseerd is in histamine intolerantie, raad ik aan om te googlen. Op internet is een schat aan informatie te vinden. Voor degenen die daar te lui voor zijn, volgt hieronder een lijst van voedingsmiddelen die veel histamine bevatten en dus beter vermeden kunnen worden.
- Oude kazen, blauwe kaas, yoghurt
- Soja, chocolade, walnoten, cashewnoten, pinda’s en pecannoten
- Brood met veel kleur en bewaarstoffen
- Tomaten, spinazie, zuurkool, aubergine, pompoen, avocado, soja bonen, paddenstoelen, kidneybonen, augurken
- Vanille, koriander, kerrie, kaneel, paprikapoeder, chilipoeder, anijs, nootmuskaat
- Champagne, wijn (en dan met name rode wijn)
- Thee
- Azijn, kant en klare dressings, mosterd, tomatenketchup
- Citrusfruit (o.a sinaasappels en citroenen), aardbeien, ananas, kersen, abrikozen, frambozen, papaya, gedroogd fruit
- Salami, bacon, worst, opgewarmde maaltijden met vlees, vis (m.n. als dit niet helemaal vers is en uit blik)
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks