Home » Dagboek » Leesvoer » Deliciously Ella snel en makkelijk plantaardig koken

Deliciously Ella snel en makkelijk plantaardig koken

6 04 2021 | Leesvoer | 0 Reacties

Tot zo’n vijf jaar geleden at ik nog op de gebruikelijke manier. Ofwel zoals de meesten van ons zijn opgevoed: eerst het gezonde, dan het zoet. Brood met vleeswaren, kaas én zoet. Maaltijden met pasta, rijst, aardappelen, groente en een bescheiden stukje verantwoord vlees. Op dat moment was ik al wel op weg om flexitariër te worden, maar een sappig biefstukje ging er nog steeds goed in, ook al bleef dat beperkt dat een keer in de veertien dagen. En hoewel ik altijd al een lezer van etiketten was (boodschappen doen met mij duurt echt uren, volgens mijn lieftallige huisgenoot) durfde ik nog klakkeloos een verpakking koek of snoep in ons karretje te laten glijden. Toen ik echter wat vage klachten kreeg van een lichtjes tegenstribbelende spijsvertering, veranderde er vanzelf iets in mijn mindset omtrent voeding.

Net als Ella Mills (Woodward) – van Deliciously Ella –  ben ik óók altijd op zoek naar verhelderende antwoorden, met name op de meest prangende vraag aller vragen, namelijk  “waarom?” Waarom protesteert mijn lichaam als ik (te) vet eet? Waarom krijg ik na het eten van tomaten altijd last van hooikoortsachtige verschijnselen? Waarom lig ik ‘s nachts wakker met een rommelende maag als ik buiten de deur gegeten heb? Na een zoektocht van meer dan drie jaar, kwam ik erachter dat ik behept ben met een histamine-tolerantie. In de reguliere geneeskunst kennen ze uitsluitend het woord allergie, alleen al het woord intolerantie kun je bij een allergoloog beter niet hardop uitspreken, het is onontgonnen gebied waar zij zich niet mee bezighouden. Er bestaan ook geen laboratoriumtests voor, dus besteden ze er geen aandacht aan.

Wanneer het lichaam steekjes gaat laten vallen, kun je twee dingen doen. Ofwel je gaat naar een dokter, die schrijft je veelal medicijnen voor (symptoombestrijding) ofwel je gaat zelf aan de slag. Dat laatste deed Ella, temeer omdat de voorgeschreven medicijnen haar meer last gaven dan hielpen om de ziekte die haar lichaam aan het slopen was, te bestrijden. Ze begon met het schrappen van suiker en gluten uit haar voedingspatroon en ging steeds meer plantaardig koken en eten. Na een paar maanden voelde zij zich een stuk beter, waardoor zij zich geïnspireerd voelde om haar inzichten en recepten te delen met anderen. Ze richtte het blog Deliciously Ella op. Inmiddels heeft ze een vijftal boeken op haar naam staan en kent haar imperium wereldwijd duizenden online volgers.

Zelf probeer ik inmiddels ook zo plantaardig mogelijk te eten. Simpelweg omdat ik merk dat mijn lijf er beter op reageert. Van tarwe ben ik overgestapt naar speltbrood, niet vanwege de gluten, want ook spelt bevat nog altijd gluten, maar meer omdat het gemakkelijker verteerbaar is. Vlees eet ik zo min mogelijk, maar met een grote sortering aan groenten (en af en toe stukje vis) probeer ik zo gevarieerd mogelijk te eten. Pakjes, zakjes, potjes en blikjes zijn inmiddels een echte no-go geworden. Zoveel mogelijk producten worden ter plekke gemaakt in huize Eetplezier. Appelmoes is zo’n voorbeeld. Hummus. Mayonaise. Pesto. Ei- of selleriesalade. Pasta inmiddels ook. En koekjes natuurlijk (sorry, suiker blijft mijn grootste struikelblok). Binnen de tijd dat je met moeite het deksel eraf hebt of de verpakking opengescheurd, is je zelfgemaakte versie al klaar voor gebruik.

Deliciously Ella snel en makkelijk plantaardig koken

Voor iedereen die wil starten met vegetarisch en/of veganistisch koken, of zich een nieuw voedingspatroon wil aanmeten, is dit boek een echte aanrader. De recepten zijn namelijk vrij simpel en stuk voor stuk erg smakelijk. Frisse salades, pittige curry’s en voedzame soepen staan uitgebreid beschreven. Wees er wel op bedacht dat je waarschijnlijk niet alle ingrediënten in huis zult hebben. In dit boek gebruikt Ella veelvuldig producten als boekweitmeel, tamari of misopasta. Gelukkig is tegenwoordig bijna alles gewoon te koop in de supermarkt. En anders zul je even naar de biowinkel of de toko moeten peddelen, ook geen ramp.

Titel:          Deliciously Ella snel en makkelijk plantaardig koken
Auteur:     Ella Mills
Uitgever:  Kosmos Uitgevers
ISBN:         9789021579870
Pagina’s:  272
Prijs:           € 24,99

Noot: Dit boek werd mij ter beschikking gesteld door uitgeverij Kosmos. Dit feit is niet van invloed geweest op mijn oordeel. Ik schrijf slechts over zaken die mij persoonlijk in beroering brengen.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.