Home » Recepten » Koekjes » Haverkoekjes met honing en kokos

Haverkoekjes met honing en kokos

12 02 2019 | Koekjes, Yotam Ottolenghi | 4 reacties

Suiker is vergif. Daar zijn we het over eens, toch? Of wacht ….. vergif is een woord dat niet echt past in de wereld van culinaire geneugten. Laten we het er op houden dat suiker gewoon minder gezond is dan bijvoorbeeld een stronk boerenkool. Maar wees eerlijk: wie heeft er nu zin om boerenkool weg te knagen bij je geurige kopje thee? Dan smaakt zo’n knapperig koekje toch vele malen beter, nietwaar?

Nu vind ik verpakte koekjes al enkele jaren een grote ergernis. Ofwel er zit een overload aan kunst-en vliegmiddelen in, dat veelvuldig gecombineerd wordt met palm- of raapzaadolie (goedkope vetstoffen), ofwel ze zijn veeeeeel te zoet, ofwel ze smaken nergens naar. In ieder geval is de afbeelding altijd vele malen smakelijker dan de inhoud. Enfin, zelf koekjes bakken dan maar.

Gezondheidsfreaks zullen vast beweren dat onderstaande lekkernij alsnog een ruime hoeveelheid suiker bevat, maar kom op zeg, we hebben het nog steeds over koekjes, niet over droge beschuiten. Bovendien kun je de hoeveelheid zoetstof geheel naar eigen smaak verminderen.

En o, het recept is van Ottolenghi, misschien geeft dat wat meer vertrouwen dan mijn zelfverzonnen baksels.

Haverkoekjes met honing en kokos

Ingredienten: (voor 22 koekjes)

100 gr havervlokken
50 gr bran flakes (licht gekneusd)
90 gr geraspte kokos
185 gr bloem
100 gr fijne kristalsuiker (ik gebruikte 70 gram en vond het zoet genoeg)
40 gr lichtbruine basterdsuiker
100 gr rozijnen
1 theel citroenrasp
185 gr boter
60 gr vloeibare honing
30 ml water
1 theel baking soda

Bereidingswijze:

Verhit de oven tot 150 ˚ Celsius (hete lucht).
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.

Vermeng de havervlokken, bran flakes, kokos, suiker, bloem, rozijnen en citroenrasp in een grote kom door elkaar en zet opzij.

Verwarm in een pannetje op laag vuur de honing met het water en de boter, tot de boter gesmolten is.
Neem de pan van het vuur en roer er gedurende 15 seconden snel de baking snode doorheen, tot het geheel licht en schuimig is.

Giet dit mengsel in de kom met droge ingrediënten en meng alles goed door elkaar.
Vorm er 22 ballen van, ter grootte van een golfballetje.
Leg ze op de bakplaat, maar zorg voor wat tussenruimte.

Bak de koekjes 18-20 minuten tot ze goudbruin zijn, maar nog een beetje zacht aanvoelen.
Haal ze uit de oven en laat ze nog 5 minuten op de bakplaat liggen.
Daarna leg je ze op een rooster om volledig af te koelen.

Bewaar deze koekjes niet in een gesloten trommel, dan worden ze erg snel zacht, maar in een open doos, eventueel met laagjes bakpapier ertussen. Zo blijven ze minstens enkele dagen goed.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

4 Reacties

  1. Nicolet

    Fijn dat er ook nog normaal gedaan kan worden op foodblogs! Suiker is suiker in welke vorm dan ook en het is in grote mate niet goed voor een mens, maar gelukkig mogen we af en toe een koekje eten. Deze zien er erg lekker uit! Ik hou van havermoutbaksels, ze worden altijd lekker knapperig. Groet Nicolet

    Antwoord
    • nellnijssen

      Zoals met alles in het leven: alles met mate. Ik ben zeker geen zoetekauw, dus mijn suikerinname is van nature al niet zo hoog, maar met een dosis gezond verstand kun je best bedenken welke voedingsstoffen niet veel bijdragen aan een gezond lichaam.

      Antwoord
  2. Dierickx Karine

    Superlekker!! Dank je wel voor het recept, ik heb er ook minder suiker in gedaan, volgende x nog een beetje minder proberen.

    Antwoord
    • nellnijssen

      Minder suiker is altijd goed. Jij bepaalt de smaak! Dank voor je reactie

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.