Home » Recepten » Koekjes » Haverkoekjes met amarenakersen

Haverkoekjes met amarenakersen

20 11 2016 | Koekjes, Mary Berry | 2 reacties

Koekjes bakken is de meest ultieme manier om te ontsnappen aan het vieze, druilerige weer dat momenteel heerst. We schrijven midden november; buiten is het grijs, nat en erg winderig. Zelfs mijn dierbare molentje waar ik elke dag op mag kijken vanuit mijn huiskamer, laat zijn wieken troosteloos hangen. Het besluit voor vandaag staat al vast: er worden haverkoekjes met amarenakersen gebakken!
Reeds om half twee doe ik een aantal schemerlampjes aan, een zekere mate van lichtheid maakt sombere dagen draaglijk.

Vrijwel meteen ontstaan er flashbacks in mijn hoofd. Een pluchen tafelkleed, het half afgemaakte vlooienspel, flakkerende waxinelichtjes van Verkade, de goedgevulde kolenkit, ijsbloemen op mijn slaapkamerraam, The Comedy Capers op televisie en warme wintergeuren als zoete stoofpeertjes. Het geluk dat toen zo gewoon leek, maar op dagen als vandaag zo onbereikbaar ver weg lijkt. Kom op, vrouw Eetplezier, zo erg is het allemaal niet. Aan de slag!

Haverkoekjes met amarenakersen

Deze ouderwetse haverkoekjes zijn oorspronkelijk voorzien van bigarreaux: felgekleurde gekonfijte kersen. Je kent ze vast nog wel van het obligate schaaltje appelmoes waar bovenop een knalrode bigarreau prijkte. Omdat deze kersen behoorlijk wat kleurstof bevatten, heb ik gekozen voor amarenakersen. Net zo lekker en stukken minder ongezond. De koekjes zijn heerlijk bros en dus ook kruimelig. Eet ze dan ook het liefst binnen een paar dagen op.

Ingrediënten:
225 gr zachte boter
175 gr fijne tafelsuiker
2 grote eidooiers
1/2 theelepel vanille-extract
275 gr zelfrijzend bakmeel
50 gr havermout
12 amarenakersen

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 190˚. (Hetelucht 175˚).
Bedek 2 bakplaten met bakpapier.

Doe de boter, suiker, eidooiers, vanille-extract en het bakmeel in een kom en klop het geheel tot een zacht deeg.

Verdeel het deeg in circa 36 porties. Vorm balletjes van de porties en rol deze door de havermout tot ze bedekt zijn.
Druk de balletjes licht aan (bijv met de onderkant van een glas).
Snijd de kersen doormidden en leg een halve kers op elk koekje.
Verdeel de deegballetjes over de bakplaten.

Bak de koekjes circa 20 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat ze enkele minuten op de bakplaten liggen en laat ze daarna afkoelen op een rooster.

Bron: Mary Berry’s Bakbijbel

Haverkoekjes op een rooster

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

2 Reacties

  1. MyriamC

    Inderdaad heerlijk weer om lekker in de keuken bezig te zijn. Hier wordt marsepein gemaakt en frangipanetaart gebakken.

    Antwoord
    • nellnijssen

      Klinkt ook veelbelovend! De Haverkoekjes zijn inmiddels allemaal op. Jouw taart ook?

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.