Na een aantal dagen vlak smakende kost tot mij genomen te hebben, was ik toe aan iets minder alledaags, iets met pit en kruid. Meestal vliegen mijn gedachten dan automatisch richting een smakelijke curry, maar vandaag snuffel ik wat uitgebreider in de Bijbel voor de Indiase keuken en land ik bij deze groene groentekoekjes. Hara bhara kebab is een populaire snack in in het Noorden van India. Hara betekent groen. Van origine maak je ze dan ook altijd van drie soorten groene groenten, namelijk spinazie, boontjes en erwten. Met lekker veel munt en koriander wordt deze vegetarische snack, naast voedzaam en verrukkelijk, ook nog eens übergezond. Serveer er een chutney naar smaak bij. Ik koos voor een verfrissende muntchutney. En natuurlijk wat drooggekookte basmatirijst ernaast!
Hara bhara kebab of Indiase groenteburgers
Ingrediënten (voor 12 stukjes)
1 grote vastkokende aardappel, geschild en in blokjes
150 gr spinazie
75 gr sperziebonen of kousenband, in stukjes van 1 cm
75 gr doperwten
5 gr koriander, grof gehakt
5 gr verse munt, alleen de blaadjes, grof gehakt
1-2 groene rawit-pepertjes, fijngehakt
2 eetl gember-knoflookpasta *
1 theel zout
75 gr sperziebonen of kousenband, in stukjes van 1 cm
75 gr doperwten
5 gr koriander, grof gehakt
5 gr verse munt, alleen de blaadjes, grof gehakt
1-2 groene rawit-pepertjes, fijngehakt
2 eetl gember-knoflookpasta *
1 theel zout
1 theel garam masala
4 eetl kikkererwtenmeel
Optioneel: 12 cashewnoten (ongebrand), gehalveerd
zonnebloemolie, om in te frituren
Bereidingswijze:
Breng ruim water aan de kook en kook de aardappel in 10-15 minuten beetgaar.
Voeg de spinazie, sperziebonen of kousenband en de doperwten toe en kook nog
5 minuten. Giet af en laat even droogstomen.
4 eetl kikkererwtenmeel
Optioneel: 12 cashewnoten (ongebrand), gehalveerd
zonnebloemolie, om in te frituren
Bereidingswijze:
Breng ruim water aan de kook en kook de aardappel in 10-15 minuten beetgaar.
Voeg de spinazie, sperziebonen of kousenband en de doperwten toe en kook nog
5 minuten. Giet af en laat even droogstomen.
Voeg de koriander, munt, rawit-pepertjes, gember-knoflookpasta, het zout en de garam masala toe en pureer met de pureestamper tot een samenhangend geheel.
Laat even afkoelen. Voeg het kikkererwtenmeel toe en meng met de hand goed door.
Verdeel het mengsel in 12 balletjes van gelijke grootte en druk ze enigszins plat tussen je handen. Versier desgewenst ieder koekje met een halve cashewnoot.
Verhit een laagje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de kebabs in 4 minuten per zijde goudbruin en gaar. Serveer lauwwarm, met een chutney naar smaak.
* Maal gelijke delen knoflook en verse gember met wat zout en olie tot een gladde pasta. Je kunt dit mengsel luchtdicht circa drie weken bewaren in de koelkast.
Muntchutney
Ingredienten:
30 gr verse munt, alleen de blaadjes, fijngehakt
20 gr koriander, fijngehakt
1 kleine ui, grof gehakt
2-3 groene rawit-pepertjes
4 eetl yoghurt
1 theel + extra zout
½ theel suiker
2 theel + extra limoensap
1 kleine ui, grof gehakt
2-3 groene rawit-pepertjes
4 eetl yoghurt
1 theel + extra zout
½ theel suiker
2 theel + extra limoensap
Bereidingswijze:
Maal in de keukenmachine of met de staafmixer de munt, koriander, ui, rawit-pepertjes, yoghurt, het zout en de suiker tot een glad geheel.
Voeg de 3 theelepels limoensap en 3 eetlepels water toe en meng kort door.
Breng eventueel verder op smaak met extra zout en extra limoensap.
Voeg de 3 theelepels limoensap en 3 eetlepels water toe en meng kort door.
Breng eventueel verder op smaak met extra zout en extra limoensap.
Luchtdicht en koel bewaard is de chutney ongeveer 1 week houdbaar.
Bron recept: De Bijbel van de Indiase keuken – Paulami Joshi
Bron recept: De Bijbel van de Indiase keuken – Paulami Joshi
Nou Nel, dat ziet er smakelijk uit.
Ik kijk nu naar wat bloemkool roosjes met een papje
Groet , william
Dank voor je reactie, William. Het was ook erg smakelijk en zeker voor herhaling vatbaar. Met Hollandse kost is overigens ook niets mis, maar met een beetje afwisseling houden we onze maaltijd spannend, nietwaar?