Gezonde eierkoeken met amandelmeel

25 10 2021 | Koekjes | 0 Reacties

Experimentum in dubio, prevel ik binnensmonds, terwijl ik de zakjes amandelmeel en kokosmeel openknip. Het is voor de allereerste keer dat ik tarwebloem ga vervangen door kokosmeel. Voor een glutenvrij eindresultaat. Soms dient een mens van de geëffende paden af te durven wijken. Waarom, hoor ik jullie vragen? Goed is toch goed? Never change a winning team etc? Dat is ook zeker zo, maar tegelijkertijd wil ik ook openstaan voor nieuwe mogelijkheden. Bovendien hoor ik vanuit mijn omgeving steeds meer mensen die klachten ondervinden door allerlei voedselintoleranties. Of zelfs allergieën, wat het normaal functioneren van een menselijk lichaam nog ingewikkelder maakt.

Op een onbewaakt ogenblik zag ik Sandra Bekkari op mijn tv-schermpje voorbij flitsen. Samen met Pascale Naessens zijn zij beiden zo’n beetje dé gezondheidsgoeroes van Vlaanderen. Op eetgebied welteverstaan. Tijdens het bereiden somt de graatmagere Sandra (beware: never trust a skinny cook!) de hoeveelheden mineralen en vitaminen van elk ingrediënt op, waardoor je bijna gaat geloven dat je door elk gerecht van haar verandert in een soort Superman met vleugels. Enfin, deze überhealthy eierkoeken kwamen ook voorbij. Fluitje van een cent zo te zien. En dat was het ook.

Het resultaat? Tsja, Sandra beveelt aan om er een (gezonde) topping met fruit op te doen. Ik had dat achterwege gelaten (want: er was nog meer te doen) waardoor ik even moest “wennen” aan deze koek. Wennen, ja, dat is het. Weinig zoet, weinig vet en eierkoeken durf ik ze ook niet echt te noemen, hoewel het overgrote bestanddeel wel ei is. Maar ze zijn wel heel erg gezond en geschikt voor mensen met een glutenintolerantie. Ik adviseer om de topping erbij te serveren, of desnoods gebruik je, zoals ik, wat zelfgemaakte kersenjam.

Gezonde eierkoeken met amandelmeel

Ingrediënten:
70 g amandelmeel
30 g kokosmeel
1 tl bakpoeder
3 eieren
1 volle el acaciahoning
1 el kokosolie
1 el citroensap

voor een eventuele topping:
3 el ricotta
2 el yoghurt
½ el acaciahoning
½ citroen (de zeste + 1 el sap)
vers fruit naar keuze

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht).

Meng het amandelmeel met het kokosmeel, het bakpoeder en een snufje zout.

Breek de eieren in een mengkom. Voeg de honing, de kokosolie en het citroensap toe en klop een drietal minuten met een garde of elektrische klopper tot een luchtig mengsel (de hoeveelheid moet zich ongeveer verdubbelen).

Meng met de droge ingrediënten en maak met een lepel 8 ronde koekjes op een bakplaat met bakpapier.

Bak 8 à 10 minuten in de oven. Houd de eierkoeken in de gaten, want iedere oven is anders en ze verbranden snel!

Meng ondertussen de ricotta met de yoghurt, de zeste van citroen, een scheutje citroensap en een halve eetlepel honing.

Laat de eierkoeken afkoelen.

Besmeer met de ricotta en beleg met vers fruit naar keuze.

Bron recept: Fast Food 2 – Sandra Bekkari

 

print

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.