Ooit was ik een omnivoor, een alleseter. Vooral tijdens de eerste jaren van mijn zelfstandige leventje gleed er van alles in een gestaan tempo naar binnen. Van supersappige biefstukjes tot in bruisende boter gebakken spartelverse visjes. Van gigantische puntzakken frites met dikke klodders mayo tot dubbeldik belegde tosti’s. Nooit protesteerde mijn inwendige gangenstelsel. Alles werd prima verteerd en ik had een eindeloze honger naar nieuwe gerechten.
De complete wereldkeuken wilde ik leren kennen en alle smaken die mij tot dan onbekend waren, stonden op mijn culinaire verlanglijstje. Samen met mijn nog maar net opgeduikelde lief, namen we blijmoedig deel aan een cursus Vleesbereiding, georganiseerd door de Slagersvakschool. Daar leerden we de kunst van het paté maken en van het bakken van een perfecte zwezerik. Later kwam daar de Surinaams-Hindoestaanse keuken bij, ons bijgebracht door de dames Bahadoer. We smulden van masala kip en zelfgemaakte roti, leerden alles over verschillende soorten pepers en aten voor het eerst kousenband op traditionele wijze bereid. Nog wat later kwamen we via een vriend in contact met de authentieke Indonesische keuken. Zoveel smaken en aroma’s uit evenzoveel verschillende keukens!
Als jeugdige, nog onervaren keukenprinses voelde ik me de Koning te rijk, wanneer ik met propvolle boodschappentassen van de markt kwam. Elke vrije zaterdag bracht ik genoegzaam kokend, stovend en bakkend door in ons kleine keukentje. Vaak probeerde ik meerdere recepten uit, met vooral veel vlees in de hoofdrol. Het was altijd feest. Gelukkig word een mens met het verstrijken van de jaren, ook een beetje bedachtzamer (lees: wijzer).
Van omnivoor naar herbivoor
In huize Eetplezier kwam de definitieve omslag naar een leven met minder vlees medio jaren ‘90. Met ontsteltenis keek ik toe hoe de bio-industrie zich ontwikkelde tot een monsterlijk fenomeen. Als vanzelf ging ik steeds minder verlangen naar een stukje vlees. Van normaal gebruik naar minder dan drie keer per week, tot aan minder dan drie keer per maand. Daarvoor in de plaats zijn extra groenten gekomen. Héél veel smakelijke en gezonde groenten. Met andere woorden: mijn eetpatroon is momenteel grotendeels van plantaardige afkomst. Ofwel van een uitbundige omnivoor ben ik een ietwat kieskeurige herbivoor geworden. Dat houdt niet in dat ik een pure veganist ben, daarvoor hecht ik (nog) teveel waarde aan mijn dagelijkse portie (lactosevrije) zuivel, eieren of vis. Deze blijf ik voorlopig gewoon tot me nemen.
Maar goed, als je dan eenmaal deze leefstijl hebt aangenomen, wat is er dan handiger dan door middel van enkele muisklikken al dat gezonde lekkers bij je in huis te krijgen? Geen gesjouw met loodzware tassen, geen ergernis tijdens het eindeloos wachten bij de kassa en wat ik persoonlijk nog het meest kan waarderen: geen kans om besmet te worden door opdringerige personen die zich brutaal een weg weten te banen tussen jou en het schap met pindakaas! De in Zeeland gevestigde Groentebroer.nl maakt dit alles voor je mogelijk. Dit familiebedrijf is sinds 1932 gespecialiseerd in de levering van groenten en fruit. Sinds enkele jaren zijn ze ook on-line actief, omdat de consument van vandaag steeds meer behoefte krijgt om producten thuis te laten bezorgen.
Mandarijnen als superverse smaakbommetjes
Groentebroer.nl koopt dagelijks vers in. Vers als in: gisteren geoogst, vandaag bij jou thuis. En geloof maar dat ze exact weten wát ze kopen! Ze proeven alle waar vooraf zelf, zodat de consument verzekerd is van fruit en groenten bomvol smaak. Neem bijvoorbeeld de Orri mandarijnen. In tegenstelling tot hun verwaarloosde broertjes en zusjes uit de supermarkt zitten deze van oorsprong Israëlische citrusvruchten boordevol sap en smaken ze heerlijk zoet. Supermarktmandarijnen worden namelijk in één keer geoogst, ongeacht of alle mandarijnen rijp zijn. Vervolgens krijgen ze een waslaag, zodat ze langer dan een maand houdbaar blijven. Daarna worden ze in koelcellen opgeslagen totdat de prijs goed is. Dientengevolge komen deze mandarijnen uitgedroogd in de winkel te liggen. Ik durf te wedden dat velen van jullie dit herkennen. Wat een openbaring is het dan om zo’n Orri mandarijn te pellen en meteen bij het eerste partje te proeven hoe zo’n oranje vrucht eigenlijk écht hoort te smaken.
Hoewel het merendeel van de on-line bedrijven tegenwoordig een bezorggarantie van 24 uur hanteren, blijft het altijd afwachten of de vervoersdiensten dit ook daadwerkelijk kunnen waarmaken. Groentebroer.nl werkt met het principe dat alles wat voor 10.00 uur besteld is, dezelfde avond bezorgd is. Zo weet je zeker dat alles supervers is. Bovendien hebben ze een eigen bezorgservice in een groot deel van Zuid-West Nederland. Binnen de driehoek Goes – Rotterdam – Breda bezorgen ze op vaste dagen met eigen vervoer. Het plan is om dit verder uit te breiden, zodat ze in de toekomst eindverantwoordelijk blijven van inkoop tot de aflevering aan huis.
Meer dan 1000 verschillende soorten groenten en fruit
In het pre-coronatijdperk hopte ik nog graag van winkel naar winkel, om speciale producten te vergaren. Verse kruiden bij de Islamitische winkel, passiefruit op de weekmarkt en exotische specerijen bij de toko. Hoppen hoeft niet langer, bij Groentebroer.nl vind je alles onder één virtueel dak. Ze bieden inmiddels meer dan 1000 verschillende groenten, fruit en kruiden aan. Wat te denken van Amalfi- of bergamotcitroenen? Ben jij ze weleens tegengekomen in een winkel? Ik niet. Verse kurkumawortel, laos en lotuswortel, allemaal met één simpele klik is te bestellen. Datzelfde geldt voor de Cavolo Nero, die is tegenwoordig heel hip, alleen erg slecht te verkrijgen. Zo niet bij deze on-line groenteboer, de Italiaanse palmkool staat hier te shinen naast de verleidelijke romanesco, de rood-bruine eikenbladsla en de betoverende chioggiabietjes. Zelfs voor eetbare bloemen, zeegroenten en diverse soorten cresses kun je terecht bij Groentebroer.nl.
Handig is ook dat je, net als in de winkel of aan een kraam, kunt kiezen per gewicht of per stuk. Je kunt volledig naar eigen wens en behoefte je bestelling samenstellen. Met de zgn BOM-knop kun je zelfs exact het juiste gewicht aangeven, dat je wenst. Voor de meeste groenten en fruit geldt dus dat je niet vast zit aan voorverpakte hoeveelheden. Heel handig als je bijvoorbeeld een éénpersoonshuishouden hebt of kieskeurige eters in huis hebt, terwijl je jezelf toch wilt verwennen met iets wat jij graag eet.
Tot 90% minder plastic verpakkingen
Groentebroer.nl claimt de plastic verpakkingen rond groenten en fruit met 90% te verminderen. Zij verpakken het merendeel van hun producten in papieren zakken of zelfs los in de doos. Alleen wanneer het plastic daadwerkelijk dient om een delicaat product tegen uitdroging of anderszins te beschermen, wordt er plastic omheen gedaan. Ik ben een enorme voorstander van dit soort ideologische uitgangspunten. Wereldwijd wordt er veel te veel plastic geproduceerd en verbruikt, zonder oog te hebben voor een optimale recycling ervan.
Een enorme kunststofsoep in onze oceanen is het gevolg, een gegeven waar wij als mensheid niet trots op mogen zijn. Hoewel er op dit gebied momenteel grote stappen richting een duurzamere wereld worden gezet, hebben we door het jarenlange gebruik van teveel plastic, onze kinderen opgescheept met een welhaast onoplosbaar probleem. Rondzwervend plastic zal nog decennia in de ons omringende natuur blijven liggen!
Gezond en gemakkelijk eten met de Groentebroer
Mijn conclusie in een notendop: het gezonde van fruit en groenten met het gemak van een snelle thuisbezorging gaan prima samen bij Groentebroer.nl. Dit keer bestond mijn bestelling voornamelijk uit verschillende soorten fruit. Aangevuld met gele courgettes (bedoeld voor de zalige blijheidssoep van Nigella Lawson) en aubergine. Zoals jullie weten ben ik een grote fan van passiefruit, nadeel ervan is wel dat deze qua smaak soms erg kunnen verschillen. De dieppaarse rakkers uit mijn bestelling waren mooi groot en heerlijk aromatisch. Ook de eetrijpe mango’s waren superzacht en uitmuntend van smaak. Helaas waren de kiwi’s niet van het merk Zespri en ook niet zo zoet. Uit navraag bleek dat de sungold kiwi op dit moment haast niet leverbaar is en dan dient er uitgeweken te worden naar andere merken en soorten. Uiteraard erg jammer, maar wel een gegeven waar Groentebroer zelf geen grip op heeft.
Alle producten zaten keurig verpakt in een stevige kartonnen doos met het eigen logo erop. Tussenschotjes zorgden ervoor dat niet alles door elkaar lag. Om eventuele schade door vervoer te vermijden, worden er bovenop de producten wel zgn luchtkussenzakjes gebruikt, deze zijn uiteraard van plastic. Groentebroer.nl is zich hier van bewust en is druk doende om hiervoor ook een passend (kunststofvrij) alternatief te vinden.
Met name de snelle avondlevering vond ik heel prettig. Op deze manier hoef je niet dagen vooruit te plannen. Krijg je plotseling trek in een goed gevulde curry? Bestel alle ingrediënten voor 10 uur en je kunt de volgende dag aan de slag. Al heel lang nieuwsgierig naar de smaak van kaffir citroenen of verse cherimoya en nooit kunnen vinden? Of op zoek naar knapperige kousenband of verse edamameboontjes? Misschien ben je al volop in voorjaarsstemming en kan je niet wachten op de eerste jonge rabarber? En wat te denken van het witte goud dat nu overal met hun witte kopjes de grond uit piept? Groentebroer.nl heeft het allemaal in hun assortiment. Voor een volgende keer staat er dan ook een groentenpakket op de planning, gecombineerd met diverse kruiden. Wordt vervolgd dus. Promised!
Dit artikel bevat een betaalde samenwerking met Groentebroer.nl. Dit feit is echter niet van invloed geweest op mijn oordeel. Ik blijf altijd objectief en schrijf slechts over zaken die mij persoonlijk in beroering brengen.
br5ay5
w0ecy4