Home » Recepten » Groentegerechten » Geroosterde bloemkool

Geroosterde bloemkool

28 09 2015 | Groentegerechten, Vegetarische gerechten | 0 Reacties

Er zijn van die dagen, dat een mens balanceert tussen mal en dwaas. Tussen lief en leed. Tussen zomer en herfst. Dagen met een onbestemd gevoel, waarop je zelfs niet weet waaruit de dagelijkse maaltijd gaat bestaan. Een koelkast vol ingekochte verse waar en niet één idee wat je er mee aan zal vangen. Witlof. Mais. Paksoi. Bloemkool. Alles al zo vaak gegeten. En nu ik mij middenin vleesloze maanden bevind, wordt een volwaardige maaltijd bedenken er niet eenvoudiger op.

Tijdens een relaxte zondagmiddagwandeling door de polders van Goes, komt echter als donderslag bij heldere hemel het antwoord. Het gaat bij variatiemogelijkheden niet zozeer om wát je bereidt, maar veel meer om de vraag hóé. Ik realiseer me plotseling dat ik veel producten vaak op dezelfde manier behandel. Witlof als salade of gestoofd. Mais in een roerbakschotel. Paksoi met paprika, noodles en zoetzure saus. Wat je zegt: eentonig. En da’s niet goed voor een gezonde trek. Dus óm met dat roer. Vanaf vandaag ga ik wonderlijke dingen doen met mijn eten.

Ik trap af met geroosterde bloemkool. Al enkele keren voorbij zien komen, maar nooit echt aandacht aan besteed. Er bestaat ook geen juiste handelswijze voor, vermoed ik. Ik deed het in ieder geval op de volgende manier.

Geroosterde bloemkool

Snijd de roosjes van de bloemkoolstronk los.
Was deze en snijd dan, boven een schaal, van elk roosje circa 1 cm van de bovenkant en zijkant af.
Van het steeltje dat overblijft, snijd je dunne plakjes.
Leg dit bloemkoolmengsel in een met bakpapier beklede bakplaat.

Meng in een schaaltje 1 fijngesnipperd sjalotje, peper, zout en flink wat olijfolie. De hoeveelheid olie is een beetje afhankelijk van de grootte van je bloemkool. Het geheel moet overal bedekt zijn, maar ook weer niet zwemmen.

Hussel het oliemengsel door de bloemkool en laat de groente circa 25-30 minuten roosteren in een voorverwarmde oven van 200 graden.

Ik at er heerlijk romige aardappelpuree bij en voor de broodnodige bite koekjes van parmezaanse kaas. Rasp de kaas, maak er hoopjes van op een ander bakblik en bak deze de laatste 10 minuten mee in de oven.

 

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.