Home » Recepten » Koekjes » Gemberkoekjes van Rutger van den Broek

Gemberkoekjes van Rutger van den Broek

3 03 2019 | Koekjes, Rutger van den Broek | 6 reacties

Er is de laatste weken weer heel wat water door de Rijn gevloeid. En die rivier stroomt soms vervaarlijk dicht langs mijn huis. Bij tijd en wijle dien ik er zelfs voor te waken niet meegenomen te worden in die wild-stromende waterloop. Ik ben er moe van. Maar goed, gelukkig is er altijd weer licht aan het einde van de tunnel en durf ik een periode van zorg en vermoeienis met vertrouwen in de toekomst af te sluiten.

Niemand gelooft me natuurlijk – ik zelf voorop – dat de ultieme wijze van intense ontspanning tegenwoordig voor mij gelegen is in …… bakken! Wellicht is het de weerslag van enkele maanden kneuterige televisie in de vorm van HHB en het gunstige effect van de immer goedlachse Brabantse meesterbakker daarin of misschien is het wel mijn gestaag toenemende leeftijd, ik weet het niet. In ieder geval begin ik het gefröbel met bloem, suiker, boter steeds relaxter te vinden. Bij deze koekjes vormt het snijden van mooie, regelmatige plakjes enige concentratie, maar juist dit soort zaken maakt bakken voor mij rustgevend. Focussen op handelingen die niet tot de dagelijkse standaard behoren.

Vandaag heb ik de Bakbijbel van Rutger van den Broek ter hand genomen: bladzijde na bladzijde komen de meest verrukkelijke baksels voorbij, maar ik moet het rustig aanpakken. Dat weet ik uit ervaring. Beter een simpel geslaagd koekje dan een mislukte Victoria sponge cake besmeerd met de fijnste ingrediënten. Ik koos vandaag voor gemberkoekjes. Eenvoudige koekjes met een bergje gekonfijte gember erbovenop. Heerlijk! Voor wie er van houdt natuurlijk …..

Gemberkoekjes van Rutger van den Broek

Ingrediënten: (voor 35 à 40 koekjes)
225 gram bloem
1/4 theel zout
1 theel vanille-extract
125 gr witte basterdsuiker
175 gr roomboter, op kamertemperatuur

150 gr gekonfijte gember
25 gr fijn suiker
1 ei, losgeklopt

Bereidingswijze:
Meng de ingrediënten voor de koekjes tot een soepel deeg en maak hier een rol van met een doorsnede van 3 à 4 cm.
Verpak de rol in plasticfolie en laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 190˚. (Hete lucht 180)

Snijd de gember in kleine stukjes en meng deze met de suiker.
Snijd van de rol deegplakjes van een halve centimeter en leg ze met voldoende afstand op een met bakpapier of bakmat beklede bakplaat.
Bestrijk de koekjes met het ei en leg er een hoopje gember op.
Bak de koekjes 15 tot 20 minuten goudgeel en laat ze afkoelen op een rooster.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

6 Reacties

 1. Martine

  Ze zien er watertandend lekker uit! Al ben ik geen fan van gekonfijte gember. Ik vind koekjes met verse gember dan wel weer heel erg lekker.

  Antwoord
 2. nellnijssen

  Dank voor het compliment, Martine. Er zit maar 1 groot nadeel aan lekkere koekjes: ze zijn op voor je het in de gaten hebt

  Antwoord
 3. Lien

  Het origjnele recept is met bakingsoda…dit mis ik ik dit recept. Ik hoop dat ze toch nog lukken. Ze staan nu in de oven

  Antwoord
  • Lien

   Kleine update,
   DE KOEKJES ZIJN HEERLIJK!!!
   normaal met bakpoeder rijzen ze meer. Nu vlakken ze lekker dun uit en zijn ze lekker knapperig ik maar voortaan alleen maar dezeen…..ze vliegen het trommeltje uit

   Antwoord
   • nellnijssen

    Ah, kijk, dat is eens fijn om te horen. Ik zat het recept net voor je na te kijken. In dit recept van Rutger wordt geen bakpoeder gebruikt. En mijn ervaring is dat dit ook niet altijd nodig is voor heerlijke koekjes. Overigens: bakpoeder is niet hetzelfde als baking soda, hè? Baking soda is soms echt nodig, vooral in luchtige structuren. Bij koekjes gaat het vaak om knapperigheid. Dank voor je enthousiaste reacties(s)!

    Antwoord
 4. Lous

  Lekker maar de koekjes lopen behoorlijk uit ondanks het lange koelen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.