Vandaag een heerlijk, decadent toetje. Frambozenfool met chocolade en pistache. Om langzaam van te genieten, met de beentjes omhoog, terwijl je de zon ziet ondergaan en de wind de gordijnen doet opbollen. Laten we eerlijk zijn: soms hebben we toch allemaal geweldige trek in zo’n heerlijk, calorierijk toetje? Vergeet dan voor even de slanke bikilijnen, opbollende dijtjes en lichtelijk uitpuilende buikjes. Gewoon doen alsof het je even niet deert. Of niet naar het strand gaan, dat is natuurlijk ook altijd nog een oplossing.
Frambozenfool met chocolade en pistache
Ingrediënten
20 gr ongezouten, gepelde pistachenoten
40 gr melk- of pure chocolade
350 gr verse frambozen
3 volle eetl witte basterdsuiker
1 eetl sinaasappellikeur
250 ml koude slagroom
garnering: framboosjes, muntblaadjes
Bereidingswijze
Overgiet de pistachenootjes met kokend water; laat even staan en wrijf er tussen de vingers zoveel mogelijk bruine velletjes af.
Droog de nootjes in een geurloze doek en hak ze grof, met mes of vijzel.
Hak ook de chocolade grof (leg deze eerst even in de vriezer).
Zoek 100 gr mooie frambozen uit en pureer de overgebleven 250 gr met een staafmixer.
Wrijf ze met een houten lepel door een zeef.
Roer suiker en likeur door de frambozenpuree.
Klop de slagroom stijf en luchtig en spatel de frambozenpuree erdoor.
Schep daarna achtereenvolgens in de glazen: frambozenslagroom, laagje chocolade, pistachenootjes, paar frambozen en herhaal.
Zet de glazen minstens een uur in de koelkast om op te stijven en garneer ze vla voor het opdienen met de achtergehouden framboosjes en evt. de munt. Na een paar uur, of zelfs een dag, wordt de frambozensmaak nog intenser.
Bron: 52 Weekendmenu’s – Onno Kleyn en Loethe Olthuis
Noot: door de intense smaak van de chocolade proef je bijna niets meer van de ongezouten pistachenoten. En dat terwijl ik zo mijn best had gedaan, om deze te bemachtigen. Ik raad jullie dan ook aan deze gewoon weg te laten.
Ik las het recept voor dit decadente toetje op een tijdstip dat normaliter niet meer voor toetjes bestemd is. Maar deze ingrediënten zorgden er bij mij wel voor dat er geweldige bonbons in mijn gedachten ontstonden. En bonbons mogen bij mij ook om 22.00 uur gegeten worden. Toetjes trouwens ook hoor, alleen zou ik dat zelf niet zo gauw doen.
Dus wie weet Nell, als je ooit een keer een frambozentruffel met sinaasappellikeur, omhuld met chocolade en een mengsel van fijngehakte pistache en munt voorbij ziet komen…
Tjee, wat een geweldig idee, Manon! Dat moet wel errug lekker zijn, zo’n bonbon. Follow you ….