Home » Recepten » Brood en crackers » Dagelijks brood

Dagelijks brood

25 11 2011 | Brood en crackers | 10 reacties

Over het algemeen vind ik ons dagelijks brood een tamelijk kleffe aangelegenheid. Naarmate de jaren vorderen wordt dat alleen maar erger. Alle bakkers al bezocht, alle soorten al brood geprobeerd, van casinowit tot waldkorn, en eigenlijk kan er niet één mij echt bekoren.

Ik ben geen broodeter. Nooit geweest. Van huis uit ben ik verwend met heerlijke warme happen. Een vader met kokspapieren staat garant voor zelfgemaakte bitterballen, overvloedige rijsttafels en de meest fijne hors d’ouvres. Er viel altijd wel iets te smikkelen. Brood viel daar niet onder. Brood was bedoeld om je maag mee te vullen, rond half één. Met rosbief, kroketjes of gerookte paling ging het allemaal nog wel, maar zo’n kleffe meelhap met gewóón kaas…. brrr.

Tot de Man (lees: de Thuisbakker) en ik het échte, eerlijke brood ontdekten. Eigenhandig en met veel liefde gekneed, zonder toevoegingen gebakken. Ver-weg  familielid Piet  – bakker van beroep – wist ons enthousiast te maken voor het ambacht van het brood bakken. Dezelfde bakker Piet vertelde ons bovendien dat er in het authentieke bakkersland slechts twee soorten brood zijn: wit en bruin. Oké, bruin met vezels is er ook nog, dat heet dan volkoren. De rest is allemaal opgesierde flauwekul, bedoeld om de hongerige consument te vermaken.

Bovendien leerde hij  ons dat het moderne, dagelijkse brood volgestopt wordt met allerhande ongerief, zoals broodverbetermiddel, gebrande mout en enzymen om het rijzingsproces te versnellen. Met name de gebrande mout geeft donker volkoren en waldkorn hun typische donkerbruine kleur. Opnieuw doemt de vraag op: hoe dom kan de consument worden gehouden? Men draait een gekleurd goedje door (goedkoop) witte bloem en je verkoopt het voor duur luxe brood. Geen haan die ernaar kraait.

Ter zake. Hieronder een broodrecept voor naturel (volkoren)meel, zonder toevoegingen. Wanneer je zelf met pure meelproducten aan de slag wilt, is het van belang de verhoudingen goed te weten. Daarom hier een basisrecept, waarop je eindeloos kunt variëren wanneer je eenmaal de juiste verhoudingen te pakken heeft.

De percentages worden uitgedrukt in de hoeveelheid meel. Nauwkeurig afwegen van de grondstoffen is van belang. Bedenk echter dat dit recept geen 100% garantie geeft op een goed dagelijks brood. De luchtvochtigheid, de temperatuur, het soort meel, het zijn allemaal factoren die het proces kunnen verstoren. Brood is een natuurproduct en echte natuur laat zich niet dwingen.

Dagelijks brood

Ingrediënten
800 gram (volkoren)meel
480 ml water           (= 60% van de hoeveelheid meel)
16 gram zout            (= 2% van de hoeveelheid meel)
16 gram verse gist (= 2% van de hoeveelheid meel)
16 gram boter         (= 2% van de hoeveelheid meel)
16 gram suiker        (= 2% van de hoeveelheid meel)

Bereidingswijze
Oven voorverwarmen op 30°. Het gist in wat lauw water tot een papje roeren. Zout langs de rand van het meel strooien, een kuiltje in het midden maken en daarin de suiker en het gistmengsel leggen, water toevoegen en even licht kneden. De boter pas toevoegen als het vocht verdwenen is. Dan verder kneden, reken ten minste op 10 tot 15 volle minuten kneden!!

Met doek erover 35 minuten laten rijzen in de voorverwarmde oven.
Daarna platslaan (dit heet trimmen) en een bol (of punt) van vormen. Niet meer kneden.
Nu nog 15 à 20 minuten met een doek erover laten rijzen in de oven.

Oven overschakelen naar 60°.
Opnieuw platslaan om koolzuurgas eruit te slaan en vormen (opbollen) met de sluiting naar beneden. Nu eventueel in een broodblik doen.

Het brood in de oven circa 40 minuten na laten rijzen, met een schaaltje water. (Let op: oven kan uit).
Brood afbakken is afhankelijk van je oven. In onze oven (hetelucht) lukt dit het beste als volgt:
Oven voorverwarmen tot 250°.
Vloerbrood erin leggen of de blikken erin schuiven.
10 – 15 minuten bakken op 220°
Terugschakelen naar 200° en nog 25 minuten bakken.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

10 Reacties

  1. Es

    Ik ben wel dol op brood, maar dan ook niet uit de supermarkt of slechte bakker.
    Ik bak al jaren mijn eigen brood het is een verslaving. Er staat altijd wel ergens deeg of een zuurdesem starter in de koelkast.
    Mijn ‘niet kneden brood deeg’ staat altijd klaar. Altijd makkelijk voor een zoet broodje of ‘Parker House Rolls’.
    Dit brood ziet er goed uit.
    Note: Goed brood behoort goed belegd zijn met echt lekkere dingen, anders is het zonde.
    🙂

    Antwoord
  2. Johanna

    Ha Nell, zelf gemaakt brood blijft het lekkerst. Alleen al voor de geur in huis zou ik het regelmatig doen.
    BTW: op welk moment voeg jij de gist toe aan het meel? Ik mis dat in je beschrijving.
    Groet Johanna

    Antwoord
  3. Nell Nijssen

    @Es, dat wekt natuurlijk nieuwsgierigheid op: niet kneden brooddeeg! Please, tell me everything about it. En ja, op goed brood hoort goed beleg, maar zelfs een lik gezouten roomboter is dan al goed genoeg.
    @Johanna, attent van je om dit op te merken. Ik heb de tekst hierboven meteen aangepast. Nogmaals: het zijn richtlijnen, er zijn zoveel factoren die meespelen. En idd, die geur, die is zo superlekker in je huis. Dank voor je reactie!

    Antwoord
  4. Es

    Hier staat het recept:
    http://es-factory.nl/blog/2010/03/brood-zelf-maken-en-niet-kneden/

    (Nog) Niet in grammen. Maar dit is supersimpel. Het smaakt een beetje naar Danerol, maar dan 10 x lekkerder. Je kunt het ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren.
    Ik bak er van alles van. Wikkel er appels in en zet ze in de oven, of chocolade broodjes. Of pizza (-achtig) en dit weekend een geslaagd recept gemaakt met spijs.
    Laat je me het weten?

    Antwoord
  5. Martine van den Brink

    Wat een prachtig brood is dit! Ik ga het recept eens uitproberen, zij het wel gehalveerd en met losalt i.p.v. gewoon zout. Denk je dat gedroogde gist een minder goed resultaat geeft?

    Antwoord
  6. Nell Nijssen

    Msrtine: gedroogde gist kan heel goed gebruikt worden, hoor! Alleen wordt dan het aantal grammen wel anders. Dat moet je dan even opzoeken, conversie verse/gedroogde gist. Maar aangezien dit een echt bakkersrecept is, wordt er verse gist gebruikt. Verse gist is trouwens tegenwoordig heel goed verkrijgbaar in kleine blokjes van Bruggeman, bij de toko of natuurvoedingswinkel.
    Succes!

    Antwoord
  7. Anonymous

    Ik heb je recept geprobeerd. Volkorenmeel van de molen, gedroogde gist in plaats van verse (de helft). Ik heb een brood met 400gr meel gebakken en me precies aan de afgewogen hoeveelheden en je recept gehouden. 15 minuten doorgekneed. Resultaat, baksteen. Het rijzen ging langzaam dus ik vermoed dat meer droge gist nodig is. Zodra de bus in de oven ging kakte het volledig in. Oneetbaar massief helaas.

    Antwoord
  8. Mannin

    Je broden zien er heel smakelijk uit! Ik bak sinds 3 jaar al mijn brood zelf en wij zijn er hier zo aan gewend geraakt dat we nooit meer brood uit de winkel willen! Zelf bakken is zoveel lekkerder!:)

    Antwoord
    • Trijntje

      Ik heb een vraag:
      Hoe komt het dan mijn zelf gebakken brood zo snel uitdroogd.

      Antwoord
      • nellnijssen

        Trijntje, ik weet niet waarom jouw brood zo snel uitdroogt. Is het wel lekker vers en smeuïg bij de eerste snede? Het zou kunnen dat je iets te weinig water toevoegt tijdens het kneden, waardoor het snel gaat kruimelen en droog wordt. Van nature droogt brood natuurlijk altijd uit, omdat het aanwezige vocht verdampt. Je kan dit voorkomen door het snel in te vriezen in een diepvriesvak.

        Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bed. Bad. Brood. - Eetplezier & Meer - […] Ik kan er lyrisch van worden. En dat doe ik dan ook graag. Hier en daar. Bestaat er een…

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.