Bij warm weer zijn we snel geneigd minder te eten. Meestal is dat niet omdat we geen trek hebben, maar doodsimpel omdat we het boven de potten en pannen, nóg heter krijgen. Ideaal is dan de barbecue. Dat wil zeggen: voor de echt carnivoren onder ons.
Iedereen die zich daar liever niet aan waagt, kan zich helemaal uitleven op salades. Lauw, steenkoud, als maaltijd of gewoon als licht en luchtig hapje. Denk je aan salade, dan denk je aan komkommer, tomaat en nog wat frivoliteiten als olijfjes en pitjes.
Denk je aan een maaltijdsalade, dan komen er automatisch aardappelen opdoemen. Dat hoeft helemaal niet, want met rijst, bulghur of couscous creëer je ook al heel snel een maaltijd die maagvullend is. Het fijne aan deze salade is dat je alles tevoren kan klaarzetten en pas door elkaar hoeft te rommelen kort voor het aan tafel gaan. Afgezien van het kort smoren van de wortelen, komt er geen vuur aan te pas!
Couscoussalade
Ingrediënten (2-3 personen)
20 gr boter
½ eetl honing
90 gr couscous
2 wortels, in schuine stukjes gesneden
1 stengel bleekselderij, in stukjes
1 komkommer, zaadlijsten ontdaan, in blokjes
1/2 eetl komijnzaad, geroosterd en fijngemalen
30 gr rozijnen
35 gr pistachenootjes
30 gr amandelschaafsel of hazelnoten
geraspte schil van ½ citroen + het sap ervan
geraspte schil van ½ sinaasappel
hand korianderblaadjes
hand muntblaadjes
optioneel: hand granaatappels
zeezout en versgemalen peper
Bereidingswijze:
Maak de couscous zoals je gewend bent. Dit verschilt nogal per soort.
Zorg ervoor dat je alle ingrediënten voor deze salade klaar hebt staan.
Smelt de boter in een koekenpan, voeg de honing toe en bak de wortels op zacht vuur tot ze zacht zijn. Breng op smaak met peper en zout.
Omdat alles bij deze salade om de textuur draait, meng je alles kort door elkaar vlak voor het opdienen, zodat deze niet zompig wordt, maar juist zijn volledige arsenaal aan smaken behoudt.
0 reacties