Voor alle dames die nog met een kanjer van een schuldgevoel naar de lege doos bonbons staren: chocolade – d.w.z. de pure versie met ten minste 70% cacao – is beter voor de mens dan we in eerste instantie dachten. Pure chocolade is een product dat diverse stoffen bevat die een bewezen effect op de hersenen hebben zoals de neurotransmitters β-fenylethylamine, dopamine, serotonine en endorfine. Dan vergeet ik nog de stofjes cafeïne, theobromine en anandamide, een stof die verwant is aan THC (de werkzame component van cannabis).
Endorfines werken in de eerste plaats pijnonderdrukkend, maar zorgen ook voor een gevoel van geluk of euforie, zoals de ‘runners high‘ bij duursporters. De roesachtige toestand die kan ontstaan na een fysieke inspanning wordt gedeeltelijk veroorzaakt door het vrijkomen van endorfinen. Opium en heroïne werken in op dezelfde receptoren als endorfine doet. Datzelfde gebeurt ook bij smaakervaringen als suikers, vetten, chilipepers en guess wat: ook pure chocolade produceert voldoende endorfine in het lichaam om ons gelukkiger te voelen! Win-win.
Daarmee wordt chocola nog niet per se gezond, al claimen sommige fabrikanten dat wel. Het zou de bloeddruk verlagen en zelfs hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. Daarvoor is het wetenschappelijk bewijs toch echt te mager. Er is echter wel één uitzondering: Acticoa. Deze rauwe chocoladeparels, die alleen online te koop zijn, mogen van de Europese Voedselautoriteit EFSA als enige een gezondheidsclaim dragen, omdat die bijzonder veel flavanolen bevatten. Ze zijn gemaakt van cacao met een hoog flavanolengehalte, die ook nog eens op een goede manier is verwerkt. Voor een positief effect op de gezondheid is 10 gram Acticoa chocolade voldoende. Dit is iets meer als een blokje uit een standaardreep.
Kortom: overdrijf zeker niet met het eten van gewone chocolade, want naast de bovengenoemde voordelen herbergt het ook een behoorlijke hoeveelheid verzadigd vet én een klein aantal giftige stofjes. Bovendien heeft de aanwezigheid van suikers een gebitsbedervend effect. Nou, dat willen we dan ook weer niet, toch? Gelukkig rondhuppelen met een fietsenrek in je mond is ook niet alles.
Voor vandaag reik ik jullie dit schaaltje zelfgemaakte chocorotsjes aan. Met nootjes, rozijnen, sinaasappelschilletjes en ricepops. Eet er met mate van, maar geniet er tegelijkertijd intens van, want ook dat kleine beetje genot zorgt al voor een geluksbeleving!
Heerlijk: chocorotsjes!