De dagen worden momenteel gevuld met voorbereidingen voor een gezellige Kerstmis. Niet dat er in huize Eetplezier tientallen mensen aan de kerstdis zullen aanschuiven (wat trouwens helemaal niet mag volgens de geldende C-maatregelen) maar er moet natuurlijk wel enige vorm van decoratie en planning plaatsvinden. Wat maak ik zelf en wat mag de lokale bakker/groenteboer/slager leveren? Wat omhelst het Kerstmenu precies en zal ik een extra bezorgmoment voor Appie inplannen?
Luxe-zorgen, dat zijn het. Ik ben me er terdege van bewust. Vooral in deze tijd van onrust, twijfel over de toekomst en spanning, zijn er veel belangrijker zaken die spelen en is een beetje Eetplezier een triviale bijkomstigheid. Helaas weet ik ook niet hoe het virus definitief te verdelgen, dus zullen we met z’n allen een manier moeten verzinnen om er geduldig mee om te gaan. Met respect voor elkaars mening, zonder gefoeter of geklaag.
Ik dwaal af. O ja, de voorbereidingen, daar was ik. Op deze donderdag de 16e december staat alles al zo’n beetje vast. De on-line bezorgdiensten hebben het er maar druk mee. Dagelijks staat er wel mannetje of vrouwtje gehuld in een oranje of rood-geel tenue aan mijn deur te klingelen. Dozen vol allerlei spullen die ik nog rap binnen wil hebben, alvorens 2021 uitgeluid wordt. Nieuwsgierig geworden? Ontbrekende kerstversiering, mijn favoriete thee, de dagelijks gebruikte deo, meel, bloem, zaden en pitten voor mijn thuisbakker etc.
Dat terzijde. Gisteren maakte ik na lange tijd weer eens mijn zelf in elkaar geknutselde Tom kha kai. Een verrukkelijk Thais soepje van kippenbouillon met kokosmelk. Gebaseerd op de noodlesoep van Nigel Slater, maar dan zonder noodles en mét kokosmelk. Citroengras, chili, gember, allemaal fijne complementaire smaken. And i’m lovin’ it! Voor iedereen die van gemak houdt: het mág en kán natuurlijk ook met kippen-bouillonblokjes. Ik meen zelfs te mogen constateren dat het als voorafje bij het Kerstmenu zeker niet zal misstaan. Pas er dan wel de overige gerechten op aan.
Pittige Thaise kippensoep met kokosmelk
Ingrediënten:
600 ml kippenbouillon (kippenvlees fijnsnijden en apart houden)
400 ml kokosmelk
4 cm verse gember, geraspt
2 stengels citroengras, ondiep ingekerfd
1 chilipeper, pitjes verwijderd en in ringetjes gesneden
1 teentje knoflook, fijngehakt
200 gr oesterzwammen, in stukjes
3 lente-uitjes, fijngesneden
3 eetl vissaus
5-6 bladeren Chinese kool, in reepjes
sap van ½ limoen
enkele blaadjes koriander
Bereidingswijze:
Breng de kippenbouillon tegen de kook aan.
Voeg de gember, het citroengras, de chilipeper en knoflook toe en laat dit 30-45 minuten zachtjes infuseren.
Verwijder het citroengras.
Voeg nu de kokosmelk toe, samen met de vissaus, de oesterzwammen, Chinese kool en lente-uitjes toe.
Laat 10 minuten sudderen.
Doe de fijngesneden kip bij de soep en warm nog even goed door.
Werk af met een scheutje limoensap en verse koriander.
Hoi Nell, deze soep staat bij ons een paar keer per jaar op tafel, erg lekker! T. en ik hebben ons eigen recept en zelfs dan is ie nooit hetzelfde. Voor ons ook geen noedels in de soep, maar een kom jasmijnrijst naast de soep. Ik vind de smaak van vissaus niet zo plezierig dus laten wij die weg. En wij gebruiken meestal shiitakes, of iets uit een zakje met gedroogde zwammen van de Chinese super op de Kruiskade. Fijne jaarwisseling en een gezond en gelukkig Nieuw Jaar Nell!
Hihi, voor veel mensen is de smaak/geur van vissaus iets teveel van het goede. Ik herken dat wel een beetje, maar gebruik het desondanks wel. Vooral de smaak van citroengras en kokos vind ik echt een heerlijke combinatie. Ik wens jou en alle dierbaren om je heen ook een gezellige jaarwisseling en veel geluk en gezondheid in het nieuwe jaar!