Sinds enkele weken bestel ik regelmatig mijn (biologische) groenten bij De Grote Verleiding in Kruiningen. De smaak van biologische wortelen, witlof, rode kool etc is echt tien beter dan die van regulier geteelde groenten: zoeter, voller, aromatischer. Een ander voordeel is dat ik sneller geneigd bent zogenaamde “vergeten groenten” te eten. Vergeten groenten zoals pastinaak, aardpeer, koolrabi deden enkele jaren geleden hun naam wel degelijk eer aan, maar het onder de aandacht brengen van deze groep wortelen en knollen heeft zijn vruchten afgeworpen. Je ziet ze tegenwoordig gebroederlijk naast de witlof en de bloemkool in de supermarkt liggen.
Vervolgens rijst de vraag: wat doet een mens met die vaak monsterlijk uitziende groenten? Nou, ik kan jullie vergenoegd mededelen dat ik daar inmiddels veel toepassingen voor heb gevonden. Grof raspen, mengen met panko of semolina, daarna flink op smaak brengen met ui en kruiden en bakken als een burger.
Roosteren in de oven tezamen met andere harde groenten is ook altijd een prima bereiding en dan is er uiteraard nog de optie soep. Deze soep van pastinaken komt uit het nieuwste boek van Jamie Oliver: Veg! Persoonlijk ben ik niet het type mens voor overdreven veel garnering, maar ik heb ze wel als optioneel vermeld. Voorts worden er “4 uncooked poppadums” door de soep gedaan. Naar mijn bescheiden mening een ingrediënt zonder enige meerwaarde (omdat dit gerecht voldoende binding heeft), dus heb ik ze weggelaten, maar gebruik ze zelf gerust.
Pastinaaksoep à la Jamie Oliver
Ingrediënten: (4 personen)
800 gr pastinaak
1 ui
2 teentjes knoflook
verse gember, stukje van 5 cm
2 theelepels geroosterde komijnzaadjes
1 theel garam masala
200 gr rode linzen
1,5 liter groentenbouillon
Optioneel als garnering:
4 eetl yoghurt
4 eetl gehakte koriander
chili-olie
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180˚.
Schil de pastinaken, terwijl je er twee apart houdt voor de garnering.
Pel de ui en snijd deze in stukjes.
Snijd de pastinaken in dobbelsteentjes.
Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een zware pan, fruit de ui en pastinaak aan, leg het deksel op de pan en laat alles in 15-20 minuten goudgeel kleuren. Vergeet niet af en toe te roeren!
Rasp de gember en knoflook.
Voeg toe aan de pan met pastinaak, tezamen met de komijnzaadjes, garam masala en linzen.
Bak de kruiden 5 minuten mee en voeg daarna de vegetarische bouillon toe.
Laat circa 20 minuten zacht pruttelen.
Schaaf intussen de opzij gelegde pastinaken in lange linten, maar ga niet verder dan de houtachtige kern.
Blancheer de linten 30 seconden in kokend water, laat ze vervolgens uitlekken en maak ze goed droog.
Spreid de linten uit op een bakblik, besprenkel met olijfolie en zeezout.
Rooster de pastinaaklinten circa 15 minuten tot ze een mooie goudbruine kleur hebben.
Deze soep hoort volgens het recept niet geblenderd te worden. Ik ben er doorheen gegaan met een kleine stamper, zodat je een soort mash of natte puree krijgt.
Dien de soep op in een kom, laat de geroosterde pastinaaklinten er nonchalant in vallen en garneer naar keuze met de yoghurt, koriander of chili-olie.
Bron: Veg – Jamie Oliver
0 reacties