Chili sin (of con) carne

Chili sin (of con) carne is één van die gerechten die ik steevast vergeet als ik wanhopig op zoek ben naar de invulling voor de avondmaaltijd. Terwijl Man en ik het toch echt heel graag eten. Liefst met rijst. En wat salade erbij voor de noodzakelijke frissigheid.

Ook heel fijn: dit gerecht is supergemakkelijk om te te toveren van de normale (dus met gehakt) naar de vegetarische versie. Aan dit recept heb ik nog wel een grote ui toegevoegd. Voor de smaak.
De paprikamix heeft Appie aan andere klanten mogen verkopen. Als één rode paprika € 0,49 kost en de driekleurige mix € 1,79, dan kies ik simpelweg voor drie rode. Sorry, meneer Heijn, ik let op de kleintjes.

Persoonlijk vind ik het idee van een volwaardig aanbod in de avondmaaltijd een belangrijk item. Zonder vlees toch eiwitrijk eten kan omdat peulvruchten misschien nog wel meer eiwitten bevatten dan het dagelijkse stukje vlees.

Chili sin (of con) carne

Ingrediënten:
1 eetl. zonnebloemolie
1 teen knoflook, fijngehakt
(optioneel: 1 ui, fijngesnipperd)
1 schaal vegetarisch gehakt (AH Vega) 175 gr (of h.o.h. gehakt)
1 theel. paprikapoeder
2 theel. gemalen komijn
½ theel. chilipeper uit de molen
1 zak paprikamix (3 stuks)
2 pakjes tomato frito (tomatensaus à 350 gr)
1 blikje mais, uitgelekt
2 blikken chilibonen (400 gr), uitgelekt
crème fraîche

Bereidingswijze:
Verhit de olie in een hapjespan en fruit de knoflook 1 minuut.
Voeg het (vegetarische) gehakt, de paprikapoeder, komijn en chilipoeder toe en bak op middelhoog vuur.
Schep regelmatig om.
Halveer ondertussen de paprika’s en verwijder de zaadlijsten.
Snijd het vruchtvlees in blokjes.
Voeg toe aan het mengsel en bak 5 minuten.
Doe de tomato frito erbij en laat op een laag vuur zachtjes koken.
Voeg de mais en bonen toe, schep om en warm nog 3 minuten door.
Verdeel de chili over de borden en schep er een fikse lepel crème fraîche op.
Bestrooi naar smaak met geraspte belegen kaas.

Bron: Allerhande december 2012

Chili con (of sin) carne

print

3 Replies to “Chili sin (of con) carne”

  1. Toevallig heb ik het een paar weken geleden ook weer eens na jaren gemaakt. Ik maak het met capucijners en witte bonen in tomatensaus. Wij vonden het ook weer erg lekker, vooral de volgende dag, dan zijn de smaken nog lekkerder ingetrokken!

  2. Mijn chili lijkt op die van jou! Heerlijk hè, het geeft mij op de koudere dagen in het jaar altijd zo’n knus gevoel.

    Dat van de paprika’s begrijp ik volkomen. Sowieso vind ik 1,79 erg duur voor 3 paprika’s, op de markt vind ik soms zakken kleinere paprika’s die wat minder mooi of onregelmatig van vorm zijn, voor een euro. De vorm maakt me dan niet zoveel uit, ze gaan toch in stukken de chili in. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.