Home » Recepten » Visgerechten » Zalm met teriyaki saus op de wijze van Jeroen Meus

Zalm met teriyaki saus op de wijze van Jeroen Meus

30 11 2021 | Jeroen Meus, Visgerechten | 3 reacties

Als de AH-bezorger op dinsdag mijn boodschappen op de deurmat zit, weet ik altijd precies wat ik er als eerste uit moet pakken om in de koelkast op te bergen. De verse zalmmoot! Nu ik vanwege de corona-omstandigheden niet veel winkels (liever gezegd: géén) wil bezoeken, probeer ik zoveel mogelijk diversiteit aan te brengen in de wekelijkse on-line bestelde boodschappen. Desondanks grijp ik nogal eens op een lege plek in mijn provisiekast als mijn maag gezellige knor-geluidjes laat horen. Het gaat dan met name om de zogenaamde “lekkere trek”.

En ja, qua visbehoefte is het ook af en toe best even slikken. Geen spartelvers mulletje van Vishandel van As Zeeland of een krokant gebakken Pietermannetje (niet te verwarren met het hypergevoelige gekleurde knechtje van Sint). Niks van dat alles. Ik probeer genoegen te nemen met wat de blauwe grootgrutter mij te bieden heeft. Wat dan meteen opvalt is dat het overgrote deel van alle visproducten geen MSC keurmerk heeft, maar vaak het standaard ASC-label. MSC betekent duurzaam gevangen, waarbij de kans op bijvangst veel kleiner is en tevens wordt er op gelet dat de visstanden worden beheerst. Geen of weinig overbevissing dus.

Omdat ik nogal van de etiketjes ben – en dan met name de “groene” – heb ik lange tijd getwijfeld of ik de zalm van Appie wel daadwerkelijk wílde proberen. Toch viel het me alles mee, ik heb nog nooit een verdacht luchtje geroken en de smaak is in orde, hoewel uiteraard niet hemelbestormend. Daar valt gelukkig iets aan te doen, met wat extra oppimpwerk til je zo’n zalmpje al snel naar een ander niveau. Hoewel het er natuurlijk nooit verantwoorder of duurzamer door wordt, laat dat duidelijk zijn.

Vandaag koos ik voor een begeleidend sausje. De meeste mensen denken bij teriyaki aan een flesje met inhoud. Dat kan vele malen beter moet de Vlaamse chef Jeroen Meus gedacht hebben. Ik volgde zijn recept voor het maken van zalm met teriyaki saus. From scratch!


Zalm met teriyaki saus op de wijze van Jeroen Meus

Ingrediënten:
50 gr verse gember
1 rode chilipeper
2 teentjes knoflook
1 limoen
scheutje arachideolie of olijfolie
1 eetlepel honing
1 dl ketjap manis
2 eetlepels donkere sojasaus (Kikkoman)
2 deciliters runderfond of water (ik gebruikte groentebouillon)
sesamzaad
2 bosuitjes

Bereidingswijze:
Schil het stukje verse gember en snijd de helft ervan in kleine stukjes. Houd de rest opzij.

Snijd de rode chilipeper in stukjes. (Wie minder van pikant houdt, kan er vooraf de zaadjes uitschrapen.)

Pel de knoflook en snij de teentjes in stukken.
Snijd enkele dunne reepjes groene schil van de limoen. Bewaar de limoen.

Stamp de stukjes gember samen met de versneden chili, de knoflook en de limoenzeste in een vijzel.
Zo komen alle aroma’s goed vrij.

Verhit een scheutje arachide- of olijfolie in een kleine hoge pan en doe er het gestampte mengsel in.
Stoof de smaakmakers een minuutje in de hete olie. (Er mogen gerust nog stukjes in zitten, want later wordt de saus gezeefd.)

Voeg er de honing, de ketjap manis en de sojasaus aan toe.

Schenk er wat water bij of een schep bouillon (indien beschikbaar).
Laat de saus voor de helft inkoken op een zacht vuur.

Zeef de saus en laat ze eventueel nog verder inkoken tot ze licht stroperig is.

Bak de stukken zalmfilet in een andere pan enkele minuten aan één zijde. 

Zet het vuur zachter, draai de stukken vis om en schenk er een deel van de teriyakisaus over.
Laat de zalm verder garen en karameliseren in de kruidige saus.
Let erop dat de vis of de aanbaksels niet verbranden. Voeg eventueel nog wat extra saus toe.

Leg een stuk zalm op elk bord en strooi er wat in fijne ringen gesneden bosui en sesamzaad overheen.
Serveer met noedels  of rijst en een groentemix van sugar snaps/wortel/broccoli.

Bron recept: Dagelijkse Kost – Jeroen Meus

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

3 Reacties

 1. Yvonne

  Hallo Nel,

  Mijn plan om de zalm te eten die ik gisteren heb gekocht, kreeg een fantastische
  smaak door de teriyakisaus erbij te maken. Wat was dat lekker zeg.
  Ik had geen rood pepertje in huis, dus heb dat vervangen door 10 gram sambal.
  In plaats van sesamzaad een klein scheutje sesamolie door de saus.
  Mijn vingers had ik er bijna bij opgegeten, maar die zitten er gelukkig nog aan.

  Groetjes,
  Yvonne

  Antwoord
 2. Yvonne

  …….Gegeten met zilvervliesrijst, geroerbakte (eerst gepofte) aubergine met een rode paprika en stukje prei.

  Antwoord
  • nellnijssen

   Wat leuk om te horen dat je het meteen nagemaakt hebt, Yvonne! Daar word ik dan weer er-rug blij van: mensen die geïnspireerd raken door mijn recepten. De peper valt inderdaad goed te vervangen door wat sambal.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.