Home » Recepten » Groentegerechten » Spruitjes met een Indonesische twist

Spruitjes met een Indonesische twist

5 02 2021 | Groentegerechten | 8 reacties

Er zijn weinig groenten met zo’n oer-Hollandse uitstraling als spruitjes. Naast hun felgroene kleur, kennen ze weinig appetijtelijke facetten. Hun kenmerkende geur herbergt zwavelverbindingen, waardoor het koken van spruitjes niet bepaald als eetlustopwekkend gezien wordt. En ja, over de smaak valt ook genoeg te twisten. Vanzelfsprekend degusteren volwassen lieden de groene bolletjes manmoedig . Kinderen zijn veel eerlijker en trekken al een vies gezicht zodra ze menen een spoor van de geur te herkennen.

Smaak is altijd persoonlijk, wat de één fantastisch vindt is voor de ander om van te gruwelen. Denk aan Franse kaas, olijven, oesters en warme melk. Zelf lust ik bijna alles wat op de velden te vinden is, van aardappelen tot boerenkool en – wat meer onalledaags – van cassave tot artisjok en topinamboer.  “Een makkelijke eter”, zei mam trots tegen andere moeders in de buurt van ons ouderlijk huis. 
 
Hoewel spruitjes in onze verbeelding onlosmakelijk zijn verbonden met Nederland, kennen ze een andere afkomst. Oorspronkelijk komen ze namelijk uit het Middellandse Zeegebied. Onduidelijk is wanneer ze aan hun opmars naar het Noorden zijn begonnen, waarschijnlijk was dit in de vijfde eeuw. Uiteindelijk kwamen ze in de omgeving van Brussel terecht. Het is daarom dat men spruitjes in Engelstalige landen “Brussels sprouts” noemt.

Hoewel spruiten ware vitaminenbommetjes zijn (ze bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel), zijn ze wel een beetje saai. Daar kan geen nootmuskaatje iets aan veranderen, zelfs geen ferme klont roomboter. Nu ben ik van huis uit behoorlijk gewend geraakt aan de Indonesische keuken, dus weet ik dat met dat brede scala aan kruiden en specerijen veel gerechten behoorlijk zijn op te pimpen. In deze kruidige kokosbouillon krijgen die groene rakkers dan ook ineens volop exotische allure. En voor iedereen die écht niet zonder een stukje vlees naast z’n groenten kan: eet er in dat geval een stukje krokant gebakken scharrelkip bij. Zo lekker waren je spruitjes nog nooit, ik beloof het je.

Spruitjes met een Indonesische twist

 

INGREDIËNTEN: (voor 2 personen)
2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
2 sjalotten, fijngehakt
4 cm gember, geschild en fijngehakt
1 theel sambal manis
1 theel palmsuiker
zout
3 eetl zonnebloemolie
400 ml kokosmelk
400 ml groentebouillon
500 g spruitjes, kruisvormig ingekerfd
2 stengels sereh, gekneusd en geknoopt

Optioneel:
2 eieren, hard gekookt
handje taugé

Bereidingswijze:
Gerechten uit de Indonesische keuken beginnen altijd met het maken van een boemboe. Hiervoor plet of vijzel je knoflook, ui en kruiden tot een soort stevige pasta. Voor deze spruitjes gebruik je hiervoor de knoflook, sjalotten, verse gember, sambal, palmsuiker en zout.

Verhit de olie in een wok of pan en fruit hierin de boemboe enkele minuten.

Voeg de kokosmelk, de bouillon, spruiten en sereh toe.
Breng alles aan de kook, zet het vuur laag en laat de spruitjes in 10-15 minuten zachtjes gaar koken.

Proef en maak alles op smaak met zout, peper en citroensap.
Serveer in een bowl.

Voor een volwaardige maaltijd kun je er twee halve hardgekookte eieren op leggen, tezamen met wat taugé.

Lekker met gekookte basmatirijst en wat zoetzure komkommer.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

8 Reacties

  1. Yvonne van Rooy

    Hallo Nell,

    Dat ziet er heerlijk uit. Ik ben gek op spruiten, op allerlei manieren, en heb voor morgen al spruiten in de koelkast liggen.
    Alle andere kruiderijen heb ik standaard in huis, dus morgen worden het jouw spruiten met een Indonesische twist.

    Groetjes,
    Yvonne

    Antwoord
    • nellnijssen

      Hallo Yvonne, dat is pas leuk, jouw enthousiasme waarmee je aan de slag gaat met dit recept! Laat je me even weten of het je gesmaakt heeft? Hartelijke groet, Nell

      Antwoord
  2. Yvonne van Rooy

    De spruitjes smaakten heerlijk! Ik hou van (erg) pittig, dus in totaal 3 theelepels sambal toegevoegd.
    Van kokosmelk en groentebouillon elk 150 ml. gedaan, dat maakte het net wat “sauziger” en niet zo nat. Ook nog 2 eetlepels geraspte kokos erdoor geschept.
    Met jouw basisrecept zijn er natuurlijk heel veel mogelijkheden naar ieders smaak.

    Groetjes,
    Yvonne

    Antwoord
    • nellnijssen

      Klinkt goed, Yvonne! Persoonlijk ben ik ook geen eter die van veel “nattigheid” houdt, dus best kans dat mijn vocht ook lang niet zoveel was als in het recept. Het theelepeltje sambal was echter wel meer dan voldoende voor me. Heel leuk dat dat je de moeite nam om me het resultaat te vertellen!

      Antwoord
  3. Nicolet

    Hoi Nell, als kind moesten we er 5 eten!! Nu eet ik met smaak in mijn eentje een zak van 500 gram! Op alle manieren, gekookt, gestampt, geroosterd, geblancheerd en dan koud in een salade. Jouw sajoer zet ik in mijn lijstje ideeën en komt hier zeker een keer op tafel! Groet Nicolet

    Antwoord
    • nellnijssen

      Goede opvoeding, Nicolet! Als kind alles leren proeven zodat je later alle smaken leert onderscheiden. Laat je me weten of de sajoer gesmaakt heeft?

      Antwoord
  4. Nicolet

    Hoi Nell, was heerlijk!! En een blijvertje!

    Antwoord
    • nellnijssen

      Super, Nicolet! Leuk om te horen dat het een blijvertje wordt.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.