Milde viscurry met schelvis

Soms kan een mens plotseling enorme trek krijgen in spicy, kruidig voedsel. De term “curry” popt dan vrijwel direct op. Het meest voor de hand liggend voor een goede curry is kip of lam, maar omdat de vleesinname de laatste jaren tot een minimum beperkt is in huize Eetplezier, viel mijn keuze op vis. In de diepvries lag nog een portie schelvis. Schelvis is een straalvinnige zoutwatervis uit de familie van kabeljauwen. Evenals wijting een zeer ondergewaardeerd visje, hoewel de smaak ervan fantastisch is. Een prima visje ook voor deze curry, omdat schelvis nét een iets steviger structuur heeft dan kabeljauw. Wel héél zacht pocheren is het adagium! Curry is troosteten pur sang, iets wat we in deze tijd van onzekerheid en langdurige sociale onthouding goed kunnen gebruiken. Weldadig voor lichaam en geest, om het eens plastisch uit te drukken.

Milde viscurry met schelvis

Ingrediënten: (voor 4 personen)
4 tenen knoflook fijngesneden
2-3 groene pepers fijngesneden (ik gebruikte rode)
1 eetl gemberwortel fijngesneden, vers, geschild
2 theel kurkuma* fijngesneden, vers, geschild
2-3 eetl zonnebloemolie
1 ui fijngesneden
2 theel kurkuma* gemalen
2 theel korianderzaad gemalen
1 theel komijn gemalen
¼ theel kruidnagel gemalen
6 groene kardemompeulen* gekneusd
12 kerrieblaadjes* vers, + evt. extra gefrituurd, voor garnering
400 ml kokosmelk
250 ml visbouillon evt. van ½ tablet
600 g schelvisfilet met vel, in stukken van 4 cm
sap van 1 limoen
korianderblad, fijngehakt, als garnering

Bereidingswijze:
Wrijf de knoflook, groene pepers, gember en verse kurkuma samen fijn in een vijzel tot een grove pasta of maal fijn in de keukenmachine.

Verhit de olie in een diepe koekenpan op matig vuur. Schep hierin de ui 3-4 min. om zonder te laten kleuren. Voeg de peperpasta toe en schep 3-4 min. om tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de specerijen en kerrieblaadjes toe en roer nog 2 min.

Schenk de kokosmelk en bouillon erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat onder af en toe roeren 10 min. zachtjes inkoken. Voeg de vis toe en pocheer in 4-5 min net gaar. Neem van het vuur en voeg limoensap en zout naar smaak toe.

Serveer de curry met rijst, bestrooid met koriander en gefrituurde kerrieblaadjes.

* Verse kurkuma, gemalen kurkuma en kardemom is te koop bij toko’s en veel natuurwinkels. Gedroogd kerrieblad is bij veel toko’s te koop. Vers is moeilijker, soms zijn ze in de diepvries te vinden.

Bron: Deliciousmagazine

print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.