Grand Marnier de zelf-maken versie

Soms, als de melancholie me in haar greep houdt, willen mijn gedachten nogal eens terugvliegen naar zo’n dertig jaar geleden. Dan zie ik G. en mezelf weer met verhitte hoofden bezig in ons veel te krappe keukentje.  Vol overgave werd er geweckt, gebotteld, vruchten op sap gezet (wie herinnert zich niet de bekende Rumtopf), vruchten tot sap gecentrifugeerd of ingekookt, wijn laten pruttelen en likeurtjes gemaakt. Oldskool bezigheden. Weinig mensen vinden het nog leuk. Veel te ingewikkeld allemaal, als je toch alles kant-en-klaar in de winkel kunt kopen.  Toegegeven: je hebt er meer voor nodig dan een schaar en een magnetron. En ook wat meer geduld, maar het geeft zoveel genoegen als je na een tijdje van je eigen brouwsel kunt nippen. 

Deze goudgele Grand Marnier heb ik al verschillende keren gemaakt. Hij wordt altijd goed bevonden. Je kunt er ook jenever of wodka voor gebruiken, ervaring leert me echter dat cognac het geheel meer “body” geeft, zonder het alcoholpercentage teveel te verhogen.  Omdat het een recept is dat hier al zoveel jaren rondzwerft, ben ik de originele bron vergeten. Ik vermoed dat het uit een boek van Patricia Wells komt, hoewel het ook uit familie-overlevering kan komen.

Heb je nog een glazen pot staan van ten minste 1 liter inhoud? Dan kun je meteen aan de slag door de pot met kokend water goed schoon te boenen en op zijn kop neer te zetten.

Grand Marnier DIY

Ingrediënten:
1 grote sinaasappel
44 koffiebonen
44 suikerklontjes
5 dl cognac
1 kruidnagel (naar een tip van Peter Knipmeijer).

Bereidingswijze
Leg de suikerklontjes onder in de pot.
Maak 44 sneden in de sinaasappel en steek in elk daarvan een koffieboon (de sinaasappel verandert hierdoor qua uiterlijk in een Middeleeuwse vrucht).
Leg de sinaasappel en de kruidnagel in de pot en giet er de cognac over.

Laat alles 44 dagen trekken. Pers dan de sinaasappel uit, roer het sap door de alcohol, zeef de drank en giet alles in een steriele fles.

Resultaat: een volmaakt evenwichtige smaak met een complexe talmende koffie-sinaasappelsmaak. Perfect als after-dinner drankje naast een goede espresso.

 

print

4 antwoorden op “Grand Marnier de zelf-maken versie”

  1. Grappig 🙂 Heb het toen we net gingen samenwonen ook een keer gemaakt, grand marnier. Super lekker! Mijn schoonvader is notenwijn aan het maken op het moment.. van walnoten. En rode wijn? Moet jaartje staan geloof ik, ook benieuwd naar dat resultaat. Leek hem leuk om cadeau te kunnen geven.. want eerlijk is eerlijk, zo’n zelf gemaakt brouwsel blijft natuurlijk toch het meest charmant. (Te) Krap keukentje of niet.. 🙂

    1. Alles wat zelfgemaakt is, heeft meer karakter dan de gekochte versie. Dat geldt voor alles, vind ik. Helaas ben ik geen fröbelaar, dus beperkt het zich tot eet- en drinkwaren bij mij. Wat leuk dat in jouw familie ook wijn wordt gebrouwen. Leuk hoor, die pruttelende watersloten in huis te hebben. Op een zeker moment leek het hier wel een klein fabriekje. Zelfs kaas maken was toen aan de orde. Het “ gewone” leven schoot er wel een beetje bij in. Ik beperk me nu tot het sterke spul. Kleine moeite, groot genot

  2. Ik voeg anijs toe in de orginele Grand Marnier is een ondertoon van anijs. En weet hoe beter de cognac hoe beter het resultaat. Grand Marnier heeft zelf ook vele verschilende kwaliteiten. Van goedkoop tot extreem kostbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.