Home » Recepten » Soepen » Chinese tomatensoep

Chinese tomatensoep

18 05 2016 | Soepen | 0 Reacties

Pinksteren 2016 werd, qua weersomstandigheden, bepaald niet wat het liedje ons ooit beloofde. Ik hoefde het rijtuiggie dan ook niet in te spannen. Zouden we de tocht naar Vinkeveen toch zijn aangevangen, dan waren we waarschijnlijk ergens dicht in de buurt van Zierikzee al diepgevroren zijn afgevoerd.

Lekker thuis dus. Bij de kachel die tegenwoordig cv heet. Met een spannend boekje. En tegen vijven een hartverwarmend glaasje. Lekker warm allemaal. Ik besloot dat aangename gevoel vast te houden en ging aan de slag om een soepje te maken.

Een Chinees tomatensoepje. Wat er dan zo Chinees aan genoemd mag worden? Gember, ketjap en sereh als toevoegingen? Het zou best kunnen. In elk geval hoort deze soep zoet-zuur te smaken, een beetje zoals babi pangang of foe yong hai saus, maar dan in verdunde vorm. Het meest bijzondere ingrediënt is wel de appelmoes. Geloof het of niet: het máákt dit soepje. Je kunt er zelfs voor kiezen om er een dubbele hoeveelheid in te doen. Als finishing touch kun je een omelet bakken, er reepjes van snijden en bovenop de soep serveren. Ik kookte echter wat noodles op het laatst mee. Nog wat bosuitjes er bovenop en smullen maar!

Chinese tomatensoep

Ingrediënten:
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 cm verse gember, geraspt
30 gr tomatenpuree
500 ml kippenbouillon
800 gram (2 blikjes) tomaten
2 eetl ketjap manis
2 eetl gembersiroop
100 gram appelmoes
1 eetl mirin
½ stengel sereh, ingesneden
½ theelepel zout
2 bosuitjes, fijngesneden
noodles

Bereidingswijze:
Snij de ui en knoflook fijn.
Verhit wat olie in een soeppan.
Bak de ui tot ze glazig is en voeg daarna de knoflook toe.
Bak die heel zacht een paar minuutjes mee.

Schep de tomatenpuree en gember bij de uien en roerbak dit alles een paar minuten mee. Dit proces heet ontzuren.
Blus af met de kippenbouillon.
Schenk nu de tomaten bij de bouillon en voeg de serehstengel eraan toe.

Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 15 minuten sudderen.
Verwijder de serehstengel.
Pureer de soep met de staafmixer en haal door een zeef.
Schenk alles terug in de pan, voeg de ketjap, gembersiroop, appelmoes, mirin, zout en noodles toe. Meng goed door en laat even opkoken tot de noodles goed zijn.
Garneer met fijngesneden bosuitjes.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.