Uit alle reacties en nieuwe volgers/abonnees heb ik een winnaar gekozen die binnenkort dit rijk geïllustreerde kookboek in huis heeft. En de geluksvogel is 🥁🥁🥁🥁 ………… Jeanine de Koning!! Zij gaf in haar reactie concrete verwijzingen naar chefs met een veggie-style en eerlijk gezegd had ik van beiden nog nooit gehoord. Dat maakt koken juist zo leuk: verruim je blik en de inspiratie vliegt je om de oren. Er valt altijd wel iets nieuws te ontdekken. Gefeliciteerd, Jeanine, met dit schitterende kookboek. Ik hoop dat je er veel plezier aan zult beleven.
Hebben jullie de afslag al genomen? Ik bedoel het pad op weg naar minder vlees? Je hoeft echt niet helemaal meteen vegan te worden, maar meer variëren met groenten en/of plantaardige producten in plaats van gewoontegetrouw die knapperige schnitzel of dat sappige biefstukje in de pan te leggen, is zeker geen slecht plan. Waarom dan, vragen veel mensen zich af.
Nou, als het aan mij ligt speelt allereerst het dierenwelzijn een grote rol hierin. Teveel dieren worden nog gefokt in een niet-natuurlijke habitat. Hun leven speelt zich af in een wereld van beton en staal met nauwelijks ruimte of daglicht. Megastallen en intensieve veeteelt lijken de commerciële toverwoorden in ons toch al zo krap bemeten landje. Als weldenkend mens wil je daar toch zo weinig mogelijk mee te maken hebben?
Voorts is er de ecologische voetafdruk die de vleesindustrie met zich meebrengt, het is namelijk één van de grootste milieuvervuilers ter wereld. Voor ieder stukje vlees dient een gigantische hoeveelheid veevoer aangevoerd te worden. Grote stukken regenwoud worden gekapt, om dit te kunnen verbouwen. En dan heb ik het nog niet eens over de CO2-uitstoot van die ontelbare veeteeltbedrijven.
En last but not least: nieuwe onderzoeken tonen aan dat vlees – vooral rood vlees – vol zit met stoffen die niet bijdragen aan een goede gezondheid. Ze verhogen de kans op hart- en vaatziekten en ook het gebruik van antibiotica bij dieren is voor mij reden tot grote zorg. Niet-natuurlijke stoffen horen niet in voedingsmiddelen thuis.
Seppe Nobels, chef en eigenaar van restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen, had het bovenstaande al veel eerder in het vizier dan de meeste mensen. Hij koos heel bewust voor gerechten op zijn kaart waarin groenten de hoofdrol spelen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn restaurant in 2018 als hoogst genoteerde restaurant in de lijst Best Vegetables Restaurants World© (gepubliceerd in de We’re Smart Green Guide) staat.
In Een Kookboek toont deze veggie-chef zijn 450 beste klassiekers aan je. Vooral het toevoegen van subtiele smaakaccenten aan een groentesoort, zorgt voor de meest smakelijke combinaties. Loopt het water niet in je mond van bijvoorbeeld een gerecht als venkel uit de oven met salie en citrus? Of wat te denken van gepofte wortelen met geitenkaas en wasabi-erwten? Tarte tatin van witlof. Baba ganoush van butternutpompoen. Geloof me maar: als amateurkok kan je prima uit de voeten met deze recepten. Geen ingewikkelde culinaire technieken, geen moeilijk verkrijgbare ingrediënten. Met dit boek kun je elke dag van het jaar een verrassende vegetarische maaltijd op tafel zetten, zonder je tafelgenoten het gevoel te geven in de sfeer van geitenwollen sokken te zijn beland. Seppe Nobels is voor mij de Vlaamse Ottolenghi, met zijn originele, eenvoudige maar vooral héél gezonde gerechten.
Wil jij kans maken op dit schitterende boek van deze inspirerende chef met maar liefst 608 rijk geïllustreerde bladzijden?
Volg Eetplezier & Meer op Facebook of Instagram of abonneer je op mijn blog Eetplezier & Meer. Volg je me al? Reageer dan onder deze post met jouw favoriete vegetarische gerecht.
Nog meer kans maken om te winnen? Deel dit bericht dan op jouw eigen Facebook timeline of Instagram en tag iemand die zelf ook graag kookt, zodat we samen nóg meer mensen kunnen inspireren om de vegetarische keuken te ontdekken.
Meedoen kan tot en met woensdag 10 maart 2021. Op 11 maart maak ik de winnaar bekend.
Klinkt goed! Mijn favoriete vegetarische gerecht is een kruidige linzenschotel met gepofte tomaatjes (mijn dochter zegt ‘geplofte tomaatjes’) en smeuïge gorgonzola.
Mijn favoriete recept is
Kikkererwten-aardappel stoofpot met brocoli.
300 gr kikkererwten blik of 175 gram droog
3 aardappels
1 struikje brocoli
1 rode ui
4 trostomaatjes
1/3 rode paprika
1 knoflookteen
1 sjalotje
Stukje gember
Een paar takjes peterselie
2 theelepels Rash el Hanout
1 groentebouillonblokje
2 koffielepels groentebouillon zonder zout
Sojaroom
Kookvocht kikkererwten
Peper
Sjalotje snipperen, gember raspen en knoflook persen. Dit samen met de Rash el Hanout en wat olijfolie in een vijzel fijnmaken. Ui en paprika in stukjes snijden. Aardappels in blokjes snijden. Tomaten ontvellen. Peterselie fijnsnijden.
Ui en paprika bakken in koolzaad en piri piriolie. Het specerijen mengels meebakken op gemiddeld vuur. Kikkererwten even roerbakken en wat kookvocht erbij met de sojaroom. Aardappelblokjes, de fijn gesneden tomaatjes en de peterselie er bij doen. Eventueel met water aanvullen tot alles onderstaat. Bouillon toevoegen, het geheel aan de kook brengen en 30 minuten laten sudderen. De laatste 10 minuten de brocoli roosjes erbij. Op smaak maken met peper uit de molen.
Mijn favoriete vegetarische recept is een curry. Die kun je zo vaak en verschillend maken. De ene keer als een dhal curry met spinazie, de andere keer een gele curry met bloemkool en kikkererwten of juist een rode of groene curry… De mogelijkheden zijn groot..
Ik eet sinds een paar maanden veel minder vlees. En ga bewust op zoek naar recepten voor vega schotels, omdat het anders zo aardappels/groente/geen vlees is. Zo kwam ik een rode kool schotel tegen met rode bieten, feta, linzen en granaatappelpitjes. Heel huiverig geprobeerd, maar wat was dat lekker zeg!!!
Ik heb teveel favorieten merk ik, de paddenstoelenstoofschotel van David Tanis is fantastisch, veel smaak en warmte. “The Stew” van Alison Roman is ook erg lekker, vooral de knapperige kikkererwten in combinatie met de zachte is een goede. En alle recepten uit ‘de groene bakplaat’ van Rukmini Iyer zijn heerlijk en blinken uit in gemak (alle recepten moet je op een bakplaat mikken en een bepaalde tijd in de oven zetten, ideaal voor Drukke Dagen)
De meeste dagen staat er een vegetarisch gerecht op het menu omdat ik al jaren geen vlees eet. Het liefst iets wat makkelijk opnieuw opgewarmd kan worden zodat het de volgende dag mee kan naar mijn werk of naar mijn schoonmoeder. Meestal beide want ik kook altijd ruim!
Zeker heb ik een favoriet vegetarisch recept en ook nog zelf bedacht! ’s Zomers eet ik het als een lauwwarme schotel met een grote salade.
Alle variaties met zuidvruchten (dadels, vijgen, rozijnen, abrikozen, pruimen) zijn ook heerlijk en ook met de groentes zijn veel combinaties lekker.
De kruiden en specerijen kunnen ook door andere vervangen worden (gerookte paprikapoeder, kerrie, wat je maar lekker vindt).
De ingrediënten zijn voor 4 personen:
320 gr. grove bulgur of eventueel zilvervliesrijst
650 gr. water met een groentebouillontablet
150 – 200 gr. tutti frutti in stukjes geknipt
1/2 tl. kaneel
250 gr. feta in blokjes of een andere verse witte kaas
olie om in te roerbakken
1 (rode) ui gesnipperd
2 tenen knoflook zeer fijngesneden
stukje verse gember zeer fijngesneden
1/2 grote spitskool of 1 hele kleine
3 stengels bleekselderij
1 rode of gele paprika
200 gr. taugeh of fijngesneden Chinese koolbladeren
1 tl. komijnpoeder
1 tl. ras-el-hanout
peper en zout naar smaak
Los het groentetablet op in het kokende water en voeg de bulgur en tutti-frutti met de kaneel toe. Laat in omstreeks 15-20 min. gaarkoken; afgieten en nog even laten staan.
In een hapjespan of koekenpan olie verwarmen en ui zachtjes fruiten. Als het gaat kleuren dan knoflook en gember even meebakken. In stukjes gesneden bleekselderij en paprika tot nog knapperig gaar bakken. Kruiden en spitskool ook even meebakken tot net gaar genoeg.
Op het laatst taugeh of Chinese koolblad erdoor roeren zolang tot net het hele rauwe eraf is.
Peper en zout naar smaak erdoor.
Meng de groenten met de bulgur en strooi de blokjes kaas erover en laat net ietsjes smelten.
Apart kan ook; groenten naast de bulgur en kaas erover. Dan kun jezelf naar wens meer of minder bulgur met de groenten mengen.
Ik eet er dan nog zelfgemaakte tatziki bij.
Smullen!
De volgende groentecombinatie is ook heerlijk:
ui
knoflook
venkel
rode paprika
tomaten
beetje dille
Eet ze!
Groetjes,
Yvonne