Home » Recepten » Koekjes » Tuiles aux noisettes (hazelnoottegeltjes)

Tuiles aux noisettes (hazelnoottegeltjes)

12 05 2014 | Frankrijk, Koekjes | 7 reacties

Zoals beloofd zal ik de eerstkomende weken een aantal recepten publiceren uit Tarte Tatin, de Nederlandse vertaling van “The Art of French Baking”.
Hoewel het boek gedetailleerde basistechnieken beschrijft, zoek ik toch in eerste instantie naar iets wat niet gemixt of geslagen hoeft te worden. Ha, op blz 200 zie ik een fijn koekje. Tuiles aux noisettes. Een ultradun, knapperig, zoet koekje in een gebogen vorm. Die mogen ook vast iets dikker uitvallen, houd ik mezelf voor.

Wip. Zucht. Klaar. In minder dan 15 minuten zijn de koekjes gereed. Ik kan praten als Brugman, maar niemand in mijn omgeving gelooft me als ik opgetogen vertel dat ze  uitermate goed geslaagd zijn en tevens hoe vreselijk lekker ze waren. Het zijn echt bijzonder delicate koekjes, deze hazelnoottuiles. En dat allemaal zonder te kneden, te mixen of te fröbelen.

Ter plekke aan alle ongelovigen het bewijs leveren gaat ook al niet meer, in slechts 12 uur was de hele voorraad verdwenen. Met twee koekiesmonsters in huis gaat dat snel. Heel snel. Alles opperdepop. Verteerd en wel. Gelukkig hebben we de foto’s nog ….

Tuiles aux noisettes (hazelnoottegeltjes)

Ingrediënten:
boter, om in te vetten
2 eiwitten
1 eierdooier
95 gr fijne kristalsuiker
60 gr bloem
1 tl vanille-extract
60 gr gemalen hazelnoten

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200°. (hetelucht: 180°).
Vet twee bakplaten in met de boter.
Doe de eiwitten in een kom en spatel de suiker erdoor.
Voeg bloem, eierdooier en vanille-extract toe en meng goed.
Schep halve eetlepels van het mengsel met voldoende tussenruimte op de ingevette bakplaten en bestrooi royaal met gemalen hazelnoten.

Bak 8 à 10 minuten, afhankelijk van je oven. De tuiles moeten licht goudbruin zijn aan de randen. Verwijder ze één voor één met een spatel. Vorm ze terwijl ze nog warm zijn door ze heel kort om de hals van een fles te buigen of leg ze over een deegroller. Gewoon, met de hand buigen gaat ook. Leg ze daarna met de open kant naar boven om af te koelen.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

7 Reacties

 1. Anonymous

  Als het echt zo simpel is als je beschrijft, hoor je van mij over een paar dagen of ik dit ook kan! (oké, als het mislukt zeg ‘k ook)
  Anna

  Antwoord
 2. Nell Nijssen

  Ja, het is echt zo simpel dit. Als ik het kan, kan jij het ook. Zeker weten. Een nieuw tijdperk breekt aan …. 😉

  Antwoord
 3. Karin

  Zien er perfect uit, complimenten hoor! ik heb nog nooit tuiles gemaakt, leek me nogal een gedoe…. Wie weet slaat het bakvirus nu wel toe, ben nu al benieuwd naar het volgende 😉

  Antwoord
 4. Antoinette Coops

  Hihihi, de foto’s én het recept! Dit moet ik maken! Voor mijn jongens hoor, niet voor mezelf! Geloof jij me? 🙂

  Antwoord
 5. Lisette

  Hi Nell, toch aan het bakken geslagen?! Ik ben trots op je. Ze zien er werkelijk prachtig uit. Pas maar op hoor, straks krijg je nog echt de smaak te pakken..:-)

  Antwoord
 6. Nell Nijssen

  Hi meisjes, dank voor julliel positieve complimenten. Misschien, heel misschien, word ik ooit nog eens een echte bakster. Dan is het met hulp van jullie support!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.