Als het van bloedhete dagen waarop je letterlijk en figuurlijk je longen uit je lijf puft, naar een onaangenaam kil gevoel op je schouders gaat. Als de eerste voorzichtige herfstwind een rondje om je huis wervelt. Als de avond opeens al om 20.15 uur begint, terwijl je nog helemaal in de stemming bent van “lekker lang licht” en nog langenie naar bed. Als Gerard Cox plotseling begint te zingen in je hoofd, over die allang voorbije zomer.
Dan verlang je als vanzelf toch weer naar die zwoele avonden met koele wijntjes en fijne gesprekken in goed gezelschap – alhoewel die dit jaar op gepaste afstand moesten blijven -. Dan wil je je, ik in ieder geval wel, toch nog even laten meedeinen op de Mediterrane golven van zonnige klanken en heerlijke hapjes? Je onderdompelen in tijdloosheid en een geruststellende overvloed aan gezouten amandelen. Dolmades. Tzatziki. Paella. Gevulde olijven. Hummus. Dat soort dingen.
Dan verlang je als vanzelf toch weer naar die zwoele avonden met koele wijntjes en fijne gesprekken in goed gezelschap – alhoewel die dit jaar op gepaste afstand moesten blijven -. Dan wil je je, ik in ieder geval wel, toch nog even laten meedeinen op de Mediterrane golven van zonnige klanken en heerlijke hapjes? Je onderdompelen in tijdloosheid en een geruststellende overvloed aan gezouten amandelen. Dolmades. Tzatziki. Paella. Gevulde olijven. Hummus. Dat soort dingen.
Tirokafteri is een pittige Griekse dip. Om nog even mee in zomerse sferen te blijven. Het is een makkelijk recept dat in een handomdraai klaar is. Eet het met stukjes geroosterd pitabrood of zoals ik met zelfgebakken soepstengels. Met nacho’s is het trouwens ook heel smakelijk. Wel smaakje naturel nemen dan.
Tirokafteri pittige Griekse dip
Ingrediënten:
1 rode puntpaprika
½ teen knoflook
2 takjes oregano
½ citroen
250 g feta
1 rode peper
100 ml Griekse yoghurt
zout en peper
paprikapoeder, optioneel
½ teen knoflook
2 takjes oregano
½ citroen
250 g feta
1 rode peper
100 ml Griekse yoghurt
zout en peper
paprikapoeder, optioneel
Bereidingswijze:
Pof de paprika boven de gaspit of rooster hem in de oven. Laat hem goed afkoelen en verwijder het schilletje en de zaadjes.
Hak de knoflook fijn.
Ris de blaadjes van de oreganotakjes. (Je kunt in plaats van verse oregano ook gedroogde gebruiken).
Knijp een halve citroen uit en doe alle ingrediënten in een kom. Meng met de staafmixer of keukenmachine tot een gladde massa.
Breng eventueel op smaak met zout en peper. Optioneel: besprenkel de tirokafteri tijdens het serveren nog met wat druppels olijfolie en bestrooi met wat paprikapoeder.
Ris de blaadjes van de oreganotakjes. (Je kunt in plaats van verse oregano ook gedroogde gebruiken).
Knijp een halve citroen uit en doe alle ingrediënten in een kom. Meng met de staafmixer of keukenmachine tot een gladde massa.
Breng eventueel op smaak met zout en peper. Optioneel: besprenkel de tirokafteri tijdens het serveren nog met wat druppels olijfolie en bestrooi met wat paprikapoeder.
Bron recept: Dips – Ramon Brugman
0 reacties