Van oorsprong ben ik geen zoetekauw en al helemaal geen toetjesmens. Te koud vaak. Te zoet ook vooral. Een bakje yoghurt naturel met wat vers fruit of een handje cornflakes is meestal voldoende voor me. De sporadische keren dat ik iets ná neem, voel ik het meteen als een baksteen op mijn maag vallen. Als een vis zonder water zit ik na twee happen direct naar lucht te happen. Pffff. Het woord amechtig openbaart zich op dergelijke momenten ten volle aan mijn persoontje. Soms word ik er zelfs bepaald niet helemaal lekker van. Correctie: helemaal niet lekker van.
Je zult mij dus niet snel naar recepten voor desserts zien zoeken. En toch … toch ben ik soms net een echt mens, wiens vlees zwak wordt als je maar genoeg lekkere zaken bijeen zet. Hap. Hap. Slik. Geloven tegen beter weten in, heet dat. Ik trap er nog steeds in. Toch smaakte deze tiramisu me prima. Fris door het fruit en crunchy door de hazelnoten.
Nectarines zijn natuurlijk zomervruchten. Eigenlijk dien je die als bewuste consument niet te kopen in de winter. Niet alleen vanwege de erbarmelijke ecologische voetafdruk, maar misschien nog veel meer omdat ze nooit de smaak evenaren van een zondoorstoofd, vers geplukt en super-sappig exemplaar. Laat je dus niet vooral niet gek maken (zoals ik). Met wat extra framboosjes (de net-niet-echte diepvriezertjes zijn heel geschikt) kun je het gerecht aanpassen naar je eigen zin).
Nog een tip: vervang de frangelico eens door de chocoladelikeur van Wees. Niet gemakkelijk te krijgen, maar in combinatie met de frambozen wel goddelijk.
Fruitige tiramisu met nectarine en frambozen
Ingrediënten:
24 lange vingers
150 ml hazelnootlikeur (frangelico)
250 ml slagroom
2 eetl suiker
250 gr mascarpone
125 gr frambozen
25 gr hazelnoten
2 nectarines
Bereidingswijze:
Leg de helft van de lange vingers in een vierkant op een platte schaal en besprenkel met de helft van de likeur.
Klop de slagroom met de suiker stijf en spatel deze door de losgeklopte mascarpone.
Prak de frambozen en spatel deze voorzichtig door het mascarponemengsel, zodat je een marmereffect krijgt.
Verdeel de helft over de lange vingers.
Doop de rest van de lange vingers in de rest van de likeur en leg op de mascarpone.
Dek af met 2/3 van de rest van de mascarpone.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de hazelnoten ca 3 minuten op middelhoog vuur. Laat afkoelen en hak de noten grof.
Snijd ondertussen de nectarines overlangs langs de pit doormidden.
Draai de helften in tegengestelde richting van elkaar los en verwijder de pit.
Snijd de helften in partjes.
Doe de rest van het mascarponemengsel in een spuitzak en maak toefjes op de bovenkant van de tiramisu. Steek de nectarinepartjes ertussen en garneer met de gehakte hazelnoten.
Dek af en zet minimaal 2 uur in de koelkast.
Bron: Allerhande
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks