Home » Dagboek » Zeeuws schoon » Theo Voorzaat – schilderkunst

Theo Voorzaat – schilderkunst

11 02 2014 | Zeeuws schoon | 0 Reacties

Tot afgelopen zaterdag had ik nog nooit van Theo Voorzaat gehoord. Maar toen ik vrijdagavond op de Zeeuwse televisie (jazeker, die is hier ook uitgevonden!) een fragmentje voorbij zag komen over deze schilder en zijn werk, was mijn interesse gewekt. Man en ik houden erg van realistische schilderkunst en dit zag er wel erg indrukwekkend uit!

Theo Voorzaat schilderkunst

Dus  reizen we af  naar het St. Jacobshofje in Zierikzee, waar er een kleine expositie is ingericht met werk van deze kunstenaar. Onderwerp van zijn schilderijen zijn gebouwen uit het heden, die in verval zijn en geplaatst zijn in een toekomstig ogende wereld. Vaak keren hierin vervreemdende elementen als grote stenen bollen terug. In een toelichting die ter plekke op tafel ligt, is te lezen dat de kunstenaar hiermee uiting wil geven aan de technologische ontwikkelingen van vandaag, die vaak lijnrecht tegenover het thema van het schilderij staan. Opvallend is ook de bijzondere lichtval, die een positieve wending aan het wat naargeestige beeld geeft.

Alle schilderijen zijn met zeer grote precisie geschilderd, waardoor het werk van Voorzaat ook wel als hyperrealistisch wordt getypeerd. Zelf zie ik duidelijke overeenkomsten met de stijl van Jopie Huisman. Beide kunstenaars bezitten de gave om een combinatie van hun filosofie en hun gevoel voor esthetiek om te zetten in een fenomenale schilderkunst. Als kijker word je als het ware meegezogen tot in de kern van het schilderij. Meesterlijke kunst.

De expositie in Zierikzee is inmiddels afgelopen. Wie echter belangstelling heeft voor de collectie van Theo Voorzaat kan terecht in galerie Lieve Hemel te Amsterdam.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.