Net als vandaag trekken er op die bewuste zondag zware buien over Zeeland en is de wind toegenomen tot kracht 5. Geen dag om lekker lang aan het strand te liggen, dus trakteer ik G. op een unieke belevenis in Antwerpen. Tamelijk vroeg al reizen we op die zondag af naar de Antwerpse stadsbrouwerij De Koninck. Deze voormalige brouwerij is vorig jaar omgetoverd tot een uniek belevingscentrum. En, ook niet geheel onbelangrijk, deze belevenis is inclusief degustatie van drie De Koninck biertjes.
We zijn in drie kwartier ter plaatse. In 10 interactieve ruimtes ontdekken we de geschiedenis, de unieke link met de stad en het ontstaan van het iconische “bolleke” zoals het glas Koninck bier wordt genoemd. Het is een sterk staaltje entertainment. Kosten noch moeite zijn gespaard om alle ruimtes zintuiglijk te prikkelen. Zo is er bijvoorbeeld een bruin café anno 1930 nagemaakt.
Knap bedacht, leuk uitgevoerd, een wervelende carroussel die in rap tempo aan je voorbij trekt. Oppervlakkig vermaak in anderhalf uur. Meer is het niet. Ik mis uitvoeriger uitleg over de brouwprocessen van de diverse bieren. Zo’n digitaal mannetje die op een schermpje op een humoristische, maar vooral kinderlijke manier iets laat zien van het opstarten van een brouwproces, is voor mij, als leergierige foodie, echt iets te weinig.
Wat we wel kunnen zien, is het hart van de brouwerij. Door middel van een brug die er doorheen loopt, kan ik de enorme ketels en bijbehorende apparatuur aanschouwen. Jammer genoeg ligt alles stil vanwege het weekend, maar op doordeweekse dagen is deze brouwerij volop in gebruik.
Dan naderen we het proeflokaal! G. En ik ontvangen een “plankske” bier. Drie glaasjes met drie verschillende bieren. Links: het befaamde “bolleke”, in het midden de Triple Anvers en rechts een proefbrouwsel voor blond bier met duidelijke accenten van kardemom. Alledrie smaken ze meer dan uitstekend. Vooral omdat G. en ik er buitengewoon lekkere kaasblokjes van kaasmeester Van Tricht bij nuttigen: de comté. Een kaasje met een ongeëvenaarde aromatische rijkdom, dat prima past bij de gepresenteerde glaasjes.
Hoe komt Van Tricht bij een bierbrouwerij als deze terecht?
Toen in 2012 bleek dat de brouwerij een ruimte vrij kreeg naast de nieuwe brouwzaal, werd dit gedeelte omgebouwd tot acht nieuwe rijpingskamers voor de kazen van Van Tricht. Van Tricht was al een tijdje op zoek naar een ruime locatie om hun kazen te laten rijpen en te bewaren. Vader en zoon Van Tricht leveren sinds jaar en dag aan bijna alle klasse restaurants in binnen- en buitenland en werden in 2010 door de Wall Street Journal uitgeroepen tot de beste kaasaffineur van Europa.
Naast het vakmanschap van deze kaasmeester zijn er echter nog meer ambachten ondergebracht bij brouwerij De Koninck.
Luc De Laet, beenhouwer in hart en nieren en van kinds af gepassioneerd om een eigen slagerij te openen, heeft ook een stek aan de Mechelsesteenweg. Het verhaal van Luc De Laet is er eentje van goesting, hard werken en ferme portie gezonde ambitie. Slagerij De Laet staat al heel wat jaren gekend voor pure kwaliteit en inspirerend vakmanschap. Ik kijk mijn ogen uit bij deze slager. Vlees vanuit heel Europa hangt te drogen, zelfs het beroemde Wagyu beef heeft hij in huis. En nee, ik ben geen groot vleesliefhebber meer, maar een goed gerijpt stukje kwaliteitsvlees gaat er altijd nog wel in.
Als laatste ontdek ik Jitsk, een chocolatier. Onovertroffen chocolade uit Madagascar met verrukkelijke vullingen. Deze 25-jarige chocolatier reisde de wereld rond met zijn chocoladecreaties. Jitsk is piepjong, maar enorm gepassioneerd en ambitieus. Een meester-chocolatier met een hart voor pure smaken. De bonbonnetjes zijn klein, ontdaan van onnodige opsmuk, maar de liefde voor het product is te duidelijk proeven.
Jitsk Chocolates werd onlangs door Gault&Millau uitgeroepen tot “Ontdekking van het jaar” onder de chocolatiers en werd opgenomen in hun allereerste gids voor Chocolade en Patisserie. Na dit bezoek zwerven we nog wat verder in Antwerpen. En opnieuw valt ons de geweldige gastvrijheid op van onze zuiderburen. Altijd even vriendelijk, niets lijkt een probleem. Love you al!
N.B. Ik word niet gesponsord om dit artikel te publiceren. Bovendien heb ik geen enkele commerciële connectie met Stadsbrouwerij de Koninck en/of de bedrijfsvoerders hiervan. Ik schrijf slechts over zaken die mij persoonlijk in beroering brengen.
0 reacties