Home » Recepten » Spreads en sauzen » Spread van avocado met feta en geroosterde paprika

Spread van avocado met feta en geroosterde paprika

25 05 2015 | Spreads en sauzen | 7 reacties

Laat ik om te beginnen voorop stellen dat ik bepaald niet onder de indruk ben van superfoods. Eerlijk gezegd geloof ik er niet in. Ik houd mij meer vast aan termen zoals “alles met mate” en bovenal “eet gevarieerd”. Elke week komen er andere zaken ter tafel in huize Eetplezier.

Vleesloze maaltijden worden afgewisseld met AVG’tjes. Voedzame pastaschotels met vlinderlichte salades. Pittige, Oosterse gerechten met oer-Hollandse boerenkool. En ondertussen knopen we de diverse eetmomenten aan elkaar met diverse stukken fruit. Op een stoute dag wordt er heus ook wel eens iets weg geknabbeld, iets wat zo fijn kraakt in je mond en waarin de producent dermate veel kunstmatige smaakstoffen heeft verstopt dat je jezelf geweld moet aandoen om er vanaf te blijven. Ik heb het natuurlijk over zoutjes. Pops. Bites. Wokkels. Pretzels. Allemaal even lekker. Geef het maar toe: zelfs als je een fanatieke consument bent van Superfoods, liggen de verleidingen overal op de loer.

Naast ons dagelijkse glaasje geestrijk vocht is het altijd fijn om iets te kunnen knabbelen. Liefst iets met geen overvloed aan calorieën. Meestal genieten noten mijn voorkeur, maar soms heeft een mens behoefte aan iets anders. Naast de telefoon lag al enkele weken het boek Superfood van Linda Shearer naar me te lonken. Ik had er al eerder in gebladerd en vrijwel meteen viel mijn oog toen op dit recept. In het boek wordt het een dip genoemd; zelf geef ik de voorkeur aan het woord spread. Het is een puur en eerlijk smeerseltje, zonder kunstmatige toevoegingen. Superfood in zijn meest ultieme vorm.

Spread van avocado met feta en geroosterde paprika

Ingrediënten:
2 avocado’s
240 gr gekookte witte bonen
200 gr feta, verkruimeld
2 geroosterde paprika’s, in stukjes
1-2 teentjes knoflook, fijngewreven
1 tl zout
1 limoen, uitgeperst

Bereidingswijze:
Doe mij een lol en gebruik in vredesnaam geen geroosterde paprika’s uit een pot. Het zijn vieze, zure krengen, die niets te maken hebben met hun eigenhandig geroosterde broertjes en zusjes. Bovendien is het bijna geen werk.

Verwarm de oven voor op 200°.
Leg de paprika’s op een bakplaat, eventueel bekleed met bakpapier.
Laat ze circa 30 minuten roosteren, tot het vel zwart geblakerde plekken vertoont.
Draai ze na 15 minuten even om.

Stop ze daarna 20 minuten in een gesloten plastic zak.
Hierna kun je heel gemakkelijk het velletje verwijderen.

Doe alle ingrediënten in een foodprocessor of blender.
Pureer tot een glad en romig geheel.
Voeg voor een fluwelig resultaat eventueel een scheutje water toe.

Deze spread smaakt heerlijk op een toastje, maar doet het op een snee zuurdesembrood ook erg goed. In de koelkast blijft het ongeveer een week goed.

Noot: Dit boek werd mij ter beschikking gesteld door uitgeverij Van Duuren media. Dit feit is niet van invloed geweest op mijn oordeel. Ik schrijf slechts over zaken die mij persoonlijk in beroering brengen.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

7 Reacties

 1. Lisette

  Hi Nell, nou ik moet zeggen dat dit ‘superfood’ spreadje mij best aanspreekt. Ben namelijk dol op avocado en de combi met paprika en feta is natuurlijk een ‘winner’. Verder laat ik de hype een beetje aan me voorbij gegaan. De meeste superfoods at ik ook al toen ze nog gewoon ‘foods’ waren – ok,, behalve dan die echt rare zaden/granen als ‘goyabessen’ en ‘Freekeh’. Geprobeerd, maar niet echt mijn ding…..

  Antwoord
 2. nellnijssen

  Zo is het, Lisette, een mens met een beetje gezond verstand weet vanzelf wel welk food er precies “super” is. En de hype die momenteel rondzwerft, gaat vanzelf weer over, gelukkig.. Dit is echt heel lekker spul en mag van mij blijven besraan!

  Antwoord
 3. nellnijssen

  Doen,, Amélie! En eet smakelijk.

  Antwoord
 4. Daantje

  Klinkt echt heerlijk! Maar even voor de zekerheid: in totaal 4 paprika’s dus, of heb je ze er per ongeluk dubbel opgezet?? En welke kleur paprika zou je aanraden??

  Antwoord
  • nellnijssen

   Domdomdom! De paprika”s stonden er idd twee keer op. In dit recept horen twee paprika’s dus. En ik gebruikte rode, die zijn vaak het zoetst en combineren perfect met het zurige van de feta.

   Antwoord
   • Daantje

    Ik heb het net gemaakt! Echt superlekker 😀

    Antwoord
    • nellnijssen

     Jij laat er echt geen gras over groeien Heel leuk om te horen dat je het lekker vond. Bovendien een supergezond smeerseltje, toch?

     Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.