Home » Recepten » Brood en crackers » Speltbroodjes met sesamzaad en maanzaad

Speltbroodjes met sesamzaad en maanzaad

19 09 2020 | Brood en crackers, Levine van Doorne | 0 Reacties

Op de meeste maandagen is het broodbakdag in huize Eetplezier. Op den duur wordt zelfs je eigen broodjes bakken een way of life. Lees: routine. Maar vandaag is het zaterdag en heeft iedereen (nou ja, iedereen, in feite zijn het alleen G en ik) trek in een versgebakken zacht bolletje.  Bolletjes zijn vaak luxer dan gewoon brood, omdat er meer vetstof in zit en er vaak melk in wordt gebruikt in plaats van water. Dat alles geeft een broodje nét dat beetje extra. Met het vetgehalte valt het reuze mee in deze speltbroodjes, maar de volle melk compenseert dat volledig. 

Voor mij voelt zaterdag altijd als een dag van “buiten de lijntjes kleuren”. Alles mag, niets moet. Je kunt urenlang aan de ontbijttafel blijven hangen in gesprek met een vriendin of je kunt de achtertuin compleet in een zandbak veranderen. Op zaterdag mag het – wat mij betreft – net allemaal iets losser, precies zoals jij het wilt. Bij zaterdag hoort tevens een weelderige lunch. Zo’n versgebakken broodje met iets lekkers ertussen, zoals deze avocado met escalivada is dan niet te versmaden. Vooral niet op een prachtige Indian summerdag als vandaag! En wil je het écht helemaal in free-style vieren, neem je er een heerlijk glaasje witte wijn bij. Proost op het goede leven!

Speltbroodjes met sesamzaad en maanzaad

Ingrediënten: (voor 10 broodjes)
200 gr speltbloem
200 gr speltmeel
5 gr droge gist
7 gr zout
15 gr honing of golden syrup
15 gr zachte ongezouten roomboter
290 gr volle melk (20-25 ˚ C)

Voor de afwerking:
10 gr ongezouten roomboter
10 gr honing of golden syrup
3-4 eetl maanzaad 
3-4 eetl sesamzaad

Bereidingswijze voor de standmixer:
Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en kneed alles in circa 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs:
Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. Draai het deeg alle kanten op, zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn.
Dek de kom af met ingevet plasticfolie en laat het deeg op kamertemperatuur in circa 60 minuten in volume verdubbelen. 
Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan.

Vormen:
Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en duw de lucht eruit.
Verdeel het deeg in gelijke stukjes.
Bol de stukjes deeg op en laat ze daarna afgedekt met ingevet plasticfolie circa 10 minuten rusten.

Smelt de roomboter met de honing of golden syrup, laat het niet heet worden.
Bol de broodjes nogmaals op en bestrijk ze met het boter-honingmengsel. 
Duw de bovenkant van de broodjes ofwel in het maanzaad ofwel in het sesamzaad.

Leg de bolletjes 5 cm uit elkaar op een bakplaat en dek ze opnieuw af met plasticfolie.

2e rijs:
Laat de broodjes op kamertemperatuur in circa 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Ze zijn goed als je er met een (natte) vinger indrukt en de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Verwarm de oven voor op 200˚ C (hete lucht 180˚ C.
Bak de broodjes in 12-15 minuten gaar en bruin.
Leg ze direct na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen.

Bron recept: Brood uit eigen oven – Levine van Doorne

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vanille-chocoladekoekjes uit de Koekjesbijbel - Eetplezier & Meer - […] Die zijn én heel smakelijk én hebben ook nog eens een fantastisch uiterlijk. Voor mij is dat een bakbruggetje…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.