Home » Dagboek » Mijmeringen » Sound of Silence

Sound of Silence

29 06 2017 | Mijmeringen | 2 reacties

Hello darkness, my old friend …… De eerste keer dat ik deze woorden hoorde zal inmiddels zo’n 50 jaar geleden zijn. Het zijn de beginwoorden van de song Sound of Silence. Mijn kennis van de Engelse taal moet nog zeer beperkt geweest zijn en toch kon ik de tekst moeiteloos meegalmen. Het lijkt erop alsof de woorden voor altijd verankerd zijn in mijn brein, want ook nu poppen ze vanzelf op uit mijn hoofd als ik de eerste maten van de melodie hoor. Het kan ook bijna niet anders, want het vinyl was destijds letterlijk grijs gedraaid, iets wat gepaard ging met de nodige tikjes en krakjes. Een verfoeid fenomeen toen; nu verheerlijken we dit soort oubollige zaken graag met de term nostalgie.

Het geluid van de stilte was niet alleen een perfect staaltje van akoestische samenzang en poëtische tekst, het was tevens een bijzonder welkome afwisseling op het doorgaans Nederlandstalige repertoire dat in mijn ouderlijk huis aanwezig was. Simon & Garfunkel waren politiek correcte lieden. Vonden pap en mam. Vele malen beter dan die loeiharde Stones. En ik was al lang blij dat ik verlost was van de bulderlachende Ria Valk en het slaapverwekkende Cocktail Trio.

Sound of Silence

Toch was The Sound of Silence destijds zeker niet mijn meest favoriete track van het album. Mijn tere puberzieltje kon zich veel meer vinden in Kathy’s song. Zwijmelend zag ik lange rijen welgevormde heren aan mijn geestesoog voorbij trekken. Zo ver is het helaas nooit gekomen. Mijn enige jeugdvriendje had een brommer en dus een helm, welke hij steevast op mam’s blinkend gepoetste haltafeltje smeet. Na drie keer was dat het einde van onze liefde voor elkaar.Mam zei er wat van en de jongeman in kwestie werd boos.

Terug naar de muziek. Hoewel ik niet zo’n fanatieke You-tuber ben, kreeg ik onlangs een video te zien via Facebook, waar mijn adem bij stokte. Kippenvel tot ver over mijn kruin. Achter elkaar heb ik ten minste het filmpje tot 8 x toe herhaald. Wat is dit ontroerend mooi! Nooit eerder werd een lied met zoveel gevoel vertolkt als deze Sound of Silence. Daar is de oorspronkelijke versie van S & G toch echt een slap aftreksel bij. En dan te weten dat dit de leadzanger van een heavy metalband is. Ruige mannen met blanke zieltjes. Buitenkanten zeggen niets. Helemaal niets van iemands binnenkant. Authenticiteit openbaart zich van binnenuit, als alle opsmuk is verwijderd. Wat overblijft is dan een soort van – you name it – intrinsieke waarde. Oordeel zelf maar.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

2 Reacties

 1. Karin

  Hallo Nell, ik loop een beetje achter in blogland dus zit nu effe lekker terug te lezen en te luisteren. Gaaf, ik kan niet anders zeggen.
  Groet, Karin

  Antwoord
  • Nell

   Ja, echt mooi, dit nummer. Het verveelt me toch nu toe nog steeds niet. Ik ben blij dat het jou ook zo kan bekoren.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.