Néé, niet klagen dat het te warm was, hoor! Ook al tikte de thermometer afgelopen week vaak de 30 graden aan, van mij mag het. Hopelijk voor jullie ook een beetje. Over enkele weken begint de metereologische herfst al, dus laten we nog even flink profiteren van die overdaad aan zonnestralen. Een voorraadje vitamine D opbouwen, om uit te kunnen putten als half november de dagen kort, somber en grijs zijn geworden.
Of ik dan wel zin heb om ingewikkelde maaltijden te maken? Nee, natuurlijk niet. Soms moet je jezelf behoeden voor oververhitting. Dan pas je niet alleen de etenstijden aan, maar ook zeker het menu. Rond een uur of half acht smaakt een lichte salade echter altijd, zelfs na een dagje zonnebaden.
Nu er weer verse vijgen te koop zijn, hoefde ik niet lang te bedenken wat de ingrediënten zouden worden voor mijn salade van vijgen, geitenkaas en Parmaham. Omdat vijgen bijna niet narijpen worden ze vrijwel rijp geplukt. Een rijpe vijg heeft een leerachtige schil en voelt zacht en elastisch aan. Afhankelijk van de soort kan de schil verschillend van kleur zijn. Een vijg mag in ieder geval niet hard zijn, ze moeten een beetje meegeven. Vijgen met bruine vlekjes op de schil zijn al bedorven of zullen het binnen enkele uren zijn.
Salade van vijgen, geitenkaas en Parmaham
Omdat ze vaak met een waslaagje behandeld worden om de houdbaarheid te verlengen, was en droog ik ze zorgvuldig. Daarna kun je ze, op het steeltje en het kroontje na, met schil in z’n geheel opeten. Het zoete van deze vruchten, gecombineerd met het zoutige accent van de kaas en de ham, maakt deze lichte salade goddelijk. Ik heb de plakjes geitenkaas vooraf licht gegrild met de crème brûlée brander. Hierdoor komt het specifieke aroma van geitenkaas op voorhand al naar boven. Voor de finishing touch strooi je er nog wat geroosterde pijnboompitten over. Een uitvoerige bereidingswijze lijkt me overbodig, toch? Ga ik nu weer snel naar buiten …. vitamientjes verzamelen.
0 reacties