Klinkt gek, deeg én graan in één gerecht. Quiche met prei, quinoa en geitenkaas. Soms moet je durven. En overwinnen. Veni, vidi, vici, of zoiets. Ik ben jullie alvast voor gegaan. Geloof me maar gewoon: dit is echt heel erg lekker. Gebruik wel een homemade korstdeegje, diepvries bladerdeeg lijkt me niet echt geschikt hiervoor. Aan de slag dan maar.
Quiche met prei, quinoa en geitenkaas
Ingrediënten
voor het korstdeeg:
150 gr bloem
75 gr boter
1 ei
voor de vulling:
3 preien, in ringen gesneden
5 tomaten, in dunne plakjes gesneden
100 gr quinoa
bouillon
150 gr zachte geitenkaas
voor de liaison:
3 eieren
125 ml slagroom
peper, zout
Bereidingswijze:
Zeef de bloem in een kom en doe er een beetje zout bij.
Roer dat door elkaar en voeg er met koele handen de boter in kleine blokjes aan toe. Kneed dit voorzichtig met je vingertoppen tot het voelt en eruit ziet als grof broodkruim.
Voeg het geklopte ei toe en het koude water en kneed het geheel tot je een soepel deeg hebt.
Wikkel het deeg in plastic folie en leg het 30 – 60 minuten in de koelkast.
Kook intussen de quinoa (zolang als op de verpakking staat) in bouillon.
Laat deze in een vergiet goed uitlekken.
Stoof de preien in wat boter in een koekenpan.
Snijd de tomaten in dunne plakken.
Klop de eieren met de room goed los.
Voeg er peper en zout aan toe.
Verwarm de oven voor op 180° (hete lucht).
Rol het deeg daarna uit op een met bloem bestoven aanrecht.
Vet de quichevorm in met wat boter of olie.
Leg het deeg voorzichtig in de quichevorm en druk het goed tegen de randen aan. Prik gaatjes in de bodem.
Bak circa 10-15 minuten blind, eventueel afgedekt met aluminiumfolie.
Beleg daarna de bodem met de helft van de prei.
Daarna met de helft van quinoa en de tomaten.
Vervolg met de andere helft van de prei.
Daarop komen de blokjes geitenkaas, her en der verdeeld.
Dek af met de rest van de quinoa
Schenk er vervolgens de liaison over.
Bak nu nog 30-35 minuten. Kijk met een satéprikker of deze er droog uitkomt.
Bron: een beetje van mezelf en een beetje van G.
Lijkt mij heerlijk, Quinoa heeft altijd nog een beetje crunch! Voor de leuk zou je het deeg ook nog met Quinoameel kunnen maken, is het ook gelijk glutenvrij!
Gr, Gerry