Home » Dagboek » Zeeuws lekkers » Puur à la Carte – Middelburg

Puur à la Carte – Middelburg

31 03 2015 | Zeeuws lekkers | 4 reacties

Jonge mensen in opleiding te mogen aanschouwen is plezierig. Lekker eten voor je neergezet krijgen is misschien nog veel leuker. En een combi van die twee begint verdraaid veel te lijken op een waar Pretpakket. Afgelopen week had ik het genoegen dit kadootje aan mezelf te schenken. Ik had al langere tijd het voornemen een keer te gaan lunchen bij Restaurant Puur à la Carte, onderdeel van het Scalda College voor Hotelmanagement en Gastronomie in Middelburg.

Een vakopleiding met een heus restaurant, dat is pas leuk! Ik kan mij zo voorstellen dat het behoorlijk stimulerend werkt als je als leerling de wetenschap hebt dat je gerechten ook daadwerkelijk opgegeten gaan worden. Het kan niet anders of hierdoor ontstaat een boost in je ijver en ambitie. In de bediening is het een kwestie van gerichte ervaring op doen door de aangeleerde etiquette in de praktijk te brengen. Wijn inschenken. Rechts inzetten. Links uitserveren. Gastvrijheid tonen.  Uiteraard worden de leerlingen, zowel in het restaurant als in de keuken, bijgestaan door praktijkdocenten.

Puur à la Carte

Vriendelijk worden we welkom geheten door een charmante dame. Gezien haar voorkomen vast geen leerling. Later horen we dat zij docent in opleiding is. Ja, dat kan ook natuurlijk. We worden naar een ronde tafel geleid, ergens ver achterin, maar gezien mijn eeuwige angst voor onaangename tochtstromen vind ik het niet erg ver van de deur vandaan te zitten. Heertje G. en ik bestellen een tweegangen lunch. Voor mij slechts plat water. G. wil wel een glaasje rood. Een pittige meid klikklakt in hoog tempo op onze tafel af. Iets te ruw schenkt ze de wijn in. Mijn water blijft in het flesje. Dat mag de pret niet drukken, vooral niet omdat ze erg aardig is.

Trio van zalm

Voorgerecht

Het voorgerecht bestaat uit een trio van zalm. Rechts een tartaar van rauwe zalm, gerookte zalm en ansjovis, vergezeld van wat dotjes créme fraîche, een blaadje rucola en een half kerstomaatje. Links een mootje op de huid gebakken zalm. De garing en kruiding daarvan is prima in orde. Linksboven ligt nog een plak gerookte zalm, sierlijk gedrapeerd en een flinterdun kaaskoekje. Heel smaakvol allemaal. Erbij nog een viertal sneden brood. Wel veel te veel om mee te  starten. Voor mij persoonlijk zou dit met het brood erbij een volledige lunch kunnen betekenen. Ik verbaas me er ook een beetje over, omdat ik het idee had dat tevoren in de keuken besproken wordt met de leerlingen hoe de portionering voor een voorgerecht dient te zijn.

Enfin, ik ben nu eenmaal een kniesoor. Beter te veel dan te weinig etc. (Bij het weggaan komen we een docent uit de keuken tegen. Hij informeert belangstellend of alles naar wens is geweest. Als ik mijn verwondering uitspreek over het enorme voorgerecht, horen we dat er inderdaad een te grote kookring is gebruikt voor de zalmtartaar).

Als wij een kleine hoeveelheid van het voorgerecht laten voor wat het is, zijn er inmiddels een tafeltje of acht bezet. Veelal door jongelui. Waarschijnlijk zijn dit medestudenten die komen voor de zgn Quicklunch. Deze bestaat uit een kom soep van de dag met een bijbehorend broodje of salade. Deze lunch is zo samengesteld dat deze binnen tien minuten geserveerd wordt zodat ook leerlingen die tijdens hun lunchpauze kunnen nuttigen.

Hoofdgerecht

Bij het hoofdgerecht lopen de gerechten van G. en mij niet meer synchroon. Hij heeft gekozen voor de lamsstoof met spruitjes, terwijl ik ga voor de vegetarische quiche. Ik hoor dat het lamsvlees botermals is en de saus zacht van smaak. Hoewel ook de aardappelpuree heerlijk romig is, toont het bord ietwat onappetijtelijk. Een rommelig verdronken landje. Als huiskamermaaltijd is dit prima, maar het is beslist geen restaurantpresentatie. Wellicht was het beter geweest de stoof in een apart schaaltje te serveren?

Lamsstoof

Mijn quiche wordt in drie mooie puntjes gebracht. Erbij een filmende paprikasaus,  waar ik ook pompoen in meen te herkennen. In ieder geval is deze saus bijzonder smakelijk. Absoluut geen convenience smaak in te herkennen. In de quiche zitten allerlei groenten verwerkt, waaronder spinazie, champignons en doperwten, afgetopt met een ferme laag kaas. Erg lekker. Een beetje zoals ik hem zelf ook thuis maak.

Vegetarische quiche

Omdat er nog allerlei andere zaken op het programma staan, bewaren we de thee en koffie voor een later tijdstip in de middag en rekenen we af. Vol ongeloof kijken we naar het bedrag op de nota: nog geen € 25,00! We beloven zeker nog eens terug te keren en dan te kiezen voor een diner.

Bij Puur à la carte wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van verse Zeeuwse biologische producten. Er worden smakelijke gerechten met een eigentijdse look en uitstraling geserveerd tegen aantrekkelijke prijzen.

Het restaurant bevindt zich op de eerste verdieping van het Scalda gebouw in ZEP Middelburg, Podium 15 te Middelburg.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

4 Reacties

 1. MyriamC

  Leuk zeg! Zo’n voorgerecht zou mij wel smaken. In de school in Antwerpen kan je ook lunchen. Dat zijn we al zo lang van plan maar om de een of de andere reden komt het er niet van. Ik heb meteen maar een mailtje gestuurd om meer info te vragen. Je hoort er nog van …

  Antwoord
  • nellnijssen

   reserveren dan! Het is erg leuk om mee te maken en die paar kleine foutjes …. die neem je graag voor lief.

   Antwoord
   • MyriamC

    De lunches in het PIVA zijn blijkbaar populair. Voor dit schooljaar zijn ze al volledig volgeboekt. Kan pas terug reserveren in september!!!

    Antwoord
    • nellnijssen

     Wow, dan lijkt het ne extra leuk om. daar eens te gaan eten. Alvast noteren dan maar in je agenda!

     Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.