Home » Recepten » Zoetigheid » Pepernoten van Cees Holtkamp

Pepernoten van Cees Holtkamp

25 11 2017 | Cees Holtkamp, Holland, Zoetigheid | 2 reacties

Jullie hadden het al eerder van me gelezen: de meeste feestelijkheden mogen aan mij voorbij gaan, evenals de overdaad aan zoetigheid die er onlosmakelijk aan verbonden is. Ik kan het missen. Chocoladeletters, amandelstaven, kerststollen, tulbanden, het mag me allemaal gestolen worden. Er is echter één uitzondering: dat zijn de ouderwetse, taaie pepernoten.
Daar zou ik bij wijze van spreken een eindje voor om rijden. Pepernoten met de overduidelijke smaak van anijs. Héérlijk! Het jammere is alleen dat ik ze bijna nergens meer kan kopen. Dat wil zeggen: niet naar mijn smaak. Ik proef vaak te weinig anijs, teveel tarwebloem of andere kunstmatige hulpstoffen die niet in deze lekkernij thuishoren.

Dus ging ik de kunst maar eens afkijken bij ‘s lands beroemdste banketbakker Cees Holtkamp. Op FoodTube bereidt hij, samen met zijn kleindochter, zijn meest succesvolle producten. Jawel, ook pepernoten.

Pepernoten van Cees Holtkamp

Ingrediënten:
50 gr bruine basterdsuiker
20 gr water
75 gr honing
150 gr roggebloem
6 gr gemalen anijszaadjes
5 gr bakpoeder
10 gr water
zonnebloemolie

Bereidingswijze:
Verhit de bruine basterdsuiker met het water en de honing tot net onder het kookpunt.
Haal van het vuur af en voeg de roggebloem en het zout toe.

Kneed dit tot een homogeen deegje. Niet met je handen doen, daarvoor is het veel te heet! Gebruik een handmixer met deeghaken. Het wordt een substantie die aan stofverf of kauwgum doet denken.

Verpak het in plastic folie en leg het een dag te rusten in de koelkast.

Rol het deeg de dag erna een beetje uit en voeg de gemalen anijs, de bakpoeder en het water toe. Kneed het nog een keer goed door, zodat alles goed vermengd is. Let op: het is een vrij stevig en taai deeg, dus je zult je duimen even voelen.

Laat het deeg opnieuw een dag rusten in de koelkast.`

Maak dan een lange, dunne rol van het deeg en snijd deze rol in vieren. Rol deze weer uit tot lange rolletjes (dikte bezemsteel) en snijd deze in gelijke, kleine blokjes. Draai er balletjes van.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vul een schaaltje met zonnebloemolie en vet een spring- of bakvorm vorm royaal in met olijfolie. Vet nu je handen goed in met de olie en wentel de deegballetjes om en om door je handen, tot ze overal bedekt zijn met olie. Rangschik ze in de spring- of bakvorm dicht tegen elkaar aan. Door de olie zullen ze na het bakken gemakkelijk van elkaar breken.

Bak de pepernoten circa 20 minuten in de oven.
(Noot: 20 minuten in mijn heteluchtoven was iets te lang, waardoor ze niet taai genoeg bleven. Bovendien vond ik de anijssmaak niet echt aanwezig, maar dat kan aan mij liggen).

Pepernoten

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

2 Reacties

  1. Marja van Damme

    Beste Nell, leuk om weer wat van je te lezen.
    Ik heb dit zelfde recept ook gemaakt en ik heb er wel 3x zoveel anijs in gedaan Zeker weten dat je de smaak “van vroeger” gelijk weer te pakken hebt. En ook ik heb ze wat korter gebakken. Heerlijk recept, met herinneringen……

    Antwoord
    • nellnijssen

      Hallo Marja, Wat leuk om iemand te horen die ze ook gemaakt heeft! Drie maal zoveel anijs …. je zou toch zeggen: Cees weet wel hoeveel erin hoort, he? Of zouden wij beneden de rivieren misschien van sterkere smaken houden? Hoe dan ook: ik onthoud je tip voor een volgende keer.

      Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Avocado met escalivada lekker op een broodje - Eetplezier & Meer - […] en stoofschotels Of misschien was jij je smaakpapillen zelfs al aan het voorbereiden op gluhwein en pepernoten. Hoe dan…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.