Home » Recepten » Vegetarische gerechten » Pastinaakburger met rijst en hazelnoten

Pastinaakburger met rijst en hazelnoten

20 10 2019 | Vegetarische gerechten | 0 Reacties

Uit je comfortzone stappen is tegenwoordig heul hip. Ik hoor het de laatste tijd in ieder geval veelvuldig voorbij komen. Nu ben ik van een generatie waarvan het taalrugzakje nog gewoon gevuld is met Nederlandse woorden en no-nonsense gedrag, dus is dat zogenaamde “gemakkelijke gebied” een nogal vage term voor me.  Is het een modeverschijnsel om jezelf uit te dagen? Zijn we met z’n allen bang om ingedut te raken en zijn we daarom onophoudelijk op zoek naar spannende onderbrekingen van ons doorgaans routinematige bestaan? Is het de geest van deze onrustige tijd? Ik kan er geen passend antwoord op vinden. 

Waar ik na 63 jaar wel mee bekend ben, is het gegeven dat elk mensenleven gevuld is met patronen en gewoontes, die een vrije geest en dus vrij handelen behoorlijk in de weg staan. De zoektocht om dat stramien van aanwensels en routines te doorbreken levert mij persoonlijk meer op dan een sensationele vrije val van drie km hoogte. Ja, dat kost tijd en een grote dosis uithoudingsvermogen, maar het gebeurt allemaal heel gewoon binnen de grenzen van mijn denkvermogen. Daarvoor heb ik echt geen spectaculaire bungee-jump, uitputtende survivaltocht of  sensationele snorkelsessie nodig.

Geen smoesjes of excuses voorwenden. Sterk zijn en jezelf disciplines op leggen. Doen wat je voor ogen hebt en de dialoog aangaan met de lispelende stemmetjes in je hoofd die jouw meest comfortabele bedje al hebben gespreid. En waaruit bestaat de connectie tussen het voorgaande en deze pastinaakburger met rijst en hazelnoten, vrouwtje Eetplezier? Dat zit als volgt. Ik het afgelopen jaar tamelijke grote verschuivingen in mijn eetpatroon weten aan te brengen (lees: buiten mijn comfortzone). Dat heeft enerzijds te maken met lichte haperingen in mijn vertering van spijzen en dranken, anderzijds toch vooral met mijn nieuwsgierigheid naar een volledig nieuwe manier van mezelf voeden. Nóg minder bewerkt voedsel, vrijwel geen vlees meer biologisch geteelde groenten, het zoveel mogelijk skippen van suiker. Back to basic, ofwel mijn eigen comfortzone verlaten.

Pastinaakburger met rijst en hazelnoten

Ingrediënten: (voor 4 à 5 burgers)
150 gr gare, koude rijst
75 gr hazelnoten
125 gr pastinaak
75 gr appel, geschild
2 bosuitjes, in flinterdunne ringetjes
50 gr boekweitmeel
1 eetl kerriepoeder
peper/zout
zonnebloemolie

Crunch de hazelnoten in een vijzel. Er mogen nog best wat grovere stukjes in zitten.

Rasp de pastinaak grof.

Rasp de appel eveneens grof en besprenkel deze met wat citroensap.

Vermeng de rijst met de noten, appel, pastinaak, boekweitmeel en bosui. Breng het mengsel op smaak met de kerrie, peper en zout.

Kneed dit goed door elkaar tot alles aan elkaar kleeft.

Verdeel het mengsel in vieren en maak er platte burgers van. Je kunt dit perfect doen door een metalen ring te vullen met het mengsel en dit goed aan te stampen. Hierdoor worden de burgers compact en zullen ze minder snel uiteen vallen.

Bak de burgers op laag vuur in wat zonnebloemolie tot ze goudbruin zijn. Dit duurt 4 à 6 minuten aan elke kant.

Frituren kan ook, maar laat ze dan goed uitlekken op keukenpapier.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Salade van bloedsinaasappel met burrata en venkel | Eetplezier & Meer - […] daargelaten) achter ons hebben gelaten, worden de warme maaltijden veelal aangevuld met zelfgemaakte burgers, paddenstoelen en kaas. Veel kaas.…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.