Hét gerecht met de meest ultieme troostwaarde is toch wel soep. Zo’n heerlijk geurende, dampende kom tussen beide handen geklemd, verjaagt alle nare muizenissen in je hoofd. Olifanten worden weer gewoon muggen. Opgeblazen, aangedikte of overdreven problemen worden teruggebracht tot hun normale proporties, vanaf het moment dat de weldadige warmte van je allereerste lepeltje soep richting je moedeloze hart vloeit. En geloof me maar: ik kan het weten. Er zijn al oceanen van soep naar binnen gegaan bij me.
Niet zo verwonderlijk dus dat ik direct op zoek ging naar de soepjes in het boek Bonen van Joke Boon. Een heel fijn boek, met veel verrassende en smakelijke vegarecepten. Met als basis steeds bonen en peulvruchten. Sugarsnaps, doperwten, borlottibonen, linzen, ze komen allemaal aan bod in dit rijk geïllustreerde boek.
Soep dus. Van geroosterde puntpaprika’s en gele linzen. Met zijn volle umamismaak en zijn dieporanje kleur zorgt dit soepje voor wolkeloze hemels en een zonnige stemming. Snel maken dus als je in last hebt van een winterdipje!
Paprika-linzensoep à la Joke Boon
Ingrediënten:
4 rode puntpaprika’s
200 gr gele linzen
4 groentebouillontabletten (ik gebruik altijd bouillonpoeder van goede kwaliteit)
1 rode ui, gesnipperd
1 witte ui, gesnipperd
1 ½ theel. gemalen komijn
1 theel. gemalen koriander
200 gr roomkaas, naturel
1 eetl balsamicoazijn
1,5 eetl ketjap asin
1 eetl sweet chilisaus
½ bosje peterselie, fijngehakt
peper
plantaardige olie
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 220°.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de paprika’s erop.
Zet hoog in de oven en rooster de paprika’s gedurende 30 minuten.
Het vel van de paprika’s is dan grotendeel geblakerd.
Doe de nog warme paprika’s in een stevig diepvrieszakje en sluit het.
Laat afkoelen.
Spoel de linzen in een zeef onder koud stromend water.
Doe ze dan samen met 1 ½ liter en de bouillontabletten in een pan en breng zachtjes aan de kook.
Laat ze in 25-30 minuten gaar koken,
Ze zullen hierbij uit elkaar vallen en dat is prima.
Verhit een royale scheut olie in een koekenpan.
Fruit de beide uisoorten zachtjes bruin en gaar, voeg dan de komijn en koriander toe en bak even mee.
Trek het vel van de paprika’s en verwijder het kroontje en de zaadjes.
Pureer de ontvelde paprika’s in de keukenmachine of blender samen met de roomkaas, de balsamicoazijn, ketjatp en de sweet chilisaus.
Voeg deze puree al roerend bij de gekookte linzen.
Doe de gefruite ui erbij en voeg eventueel nog wat water toe.
Het moet een gebonden, beetje dikke soep worden.
Breng op smaak met versgemalen peper.
Bestrooi met de fijngehakte peterselie.
Lekker met een warm broodje erbij!
0 reacties