Home » Recepten » Desserts » Mojito ijs

Mojito ijs

26 08 2014 | Desserts, Kees Raat | 1 reactie

Kijk, met die zomer komt het dit jaar waarschijnlijk toch niet meer écht goed. Laten we onze hoop vestigen op een aantal van die heerlijk zachte nazomerdagen. Waarop ’s morgens de witte nevel als een geheimzinnige sluier over de velden hangt en de atmosfeer vervuld is van een knisperende kruidigheid. De afgelopen weken blééf ik maar wachten op die koperen ploert. Zodat ik alsnog aan mijn lijstje met favoriete ijsrecepten kon beginnen. Ik heb het opgegeven. Dan maar zonder zon. Zullen we afspreken dat hiermee het laatste woord is gesproken over deze uiterst vreugdeloze maand?

Cocktails. Ik ben er dol op. Decadentie in het kwadraat. Néé-héé, geloof nu niet meteen dat ik als een Gooisch dametje mijn tijd verdoe met zinloos geshop en het daarna blasé wegwerken van talloze glazen. Het gaat mij om de aantrekkingskracht. Zo’n hoog, versierd glas met kleurige laagjes. Citroenschijfje aan de rand. Als ik op een zonnige dag op een terras eens een keer zo’n glas bestel, voel ik me als Barbie. Leeghoofdig, verwend en voorzien van een hoog aaibaarheidsgehalte.

Bij nader inzien smaakt zo’n lepeltje ijskoude mojito-cocktail eigenlijk altijd. Warm of niet. Let op: met een hoge concentratie alcohol erin wordt ijs nooit echt erg stevig. Het zal jullie bekend zijn. Enne … nog een kleine waarschuwing vooraf: door gebruik van suikerwater heeft dit mojito-ijs wel een lager promillage dan het gelijknamige drankje, maar vergis je niet. Na één bolletje kan het al aardig beginnen te zoemen in je hoofd. Voor de echte die-hards dus.

Om te beginnen maak je suikerwater. Dit is het basisrecept:
600 gr water
350 gr suiker
50 gr druivensuiker (dextrose)

Breng het water aan de kook. Doe de suiker en druivensuiker erbij. Roer ongeveer een halve minuut tot alle suiker is opgelost. Laat dit afkoelen. Als het genoeg afgekoeld is, plaats je het tot gebruik in de koelkast. Hierin blijft het minstens twee weken goed.

Mojito ijs

Ingrediënten: (voor circa 4 – 5 bolletjes)
8 blaadjes verse munt (ik gebruikte de dubbele hoeveelheid)
200 gr suikerwater (zie boven)
100 gr rum
50 gr limoensap
20 gr eiwit

Bereidingswijze:
Wrijf de muntblaadjes in je hand over elkaar zodat de oliën vrijkomen en doe de blaadjes in een hoge maatbeker.
Voeg het suikerwater, rum, limoensap en eiwit toe.
Roer het geheel door met een lepel zodat de oliën uit de muntblaadjes worden opgenomen.
Laat 30 minuten staan zodat de munt zijn smaak helemaal heeft afgegeven.
Haal de muntblaadjes eruit en doe het mengsel in de ijsmachine.
Als je het ijs van tevoren klaarmaakt, bewaar het dan in de koelkast en roer het mengsel nog even door voordat het de ijsmachine in gaat.

Bron: IJstijd – Kees Raat en Barbara Buiten

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

1 Reactie

  1. Nell Nijssen

    Ook zonder zon een prima hapje, hoor Martine. Mét een portie zonnestralen natuurlijk een stuk aangenamer.

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.