Home » Dagboek » Mijmeringen » Mise en place ofwel een slimme voorbereiding

Mise en place ofwel een slimme voorbereiding

14 10 2012 | Mijmeringen | 3 reacties

Ik ben nogal van het “nadenkerige” soort. Soms te overvloedig en te ver uitgesponnen, zodat de vermoeidheid omtrent mijzelve op een gigantische wijze toeslaat. Blijf dan uit mijn buurt; op zulke momenten ben ik verre van aangenaam gezelschap. Wikken en wegen dus. Overpeinzen. Bezinnen. Reflecteren. Vaak. En veel. Mijn fysieke competentie laat het niet toe, veel energie te verspillen. Er dient doelgericht, adequaat en goed voorbereid te werk gegaan te worden. En wat gaat daar aan vooraf? Juist … mise en place.

Mise en place

Mijn “hakketakwerk”, voor zover dat de warme maaltijd aangaat, gebeurt kort na het middagbammetje. Zodat voor de daadwerkelijke maaltijdbereiding slechts een korte tijdspanne noodzakelijk is. Da’s best handig, want daarmee creëer ik niet alleen rust in het hoofd, maar ben ik tevens verzekerd van onbezorgde genietmomentjes als het wijntje kort voor het eten uitloopt in twéé wijntjes. Of als het bezoek om kwart voor vijf grijnzend voor je deur staat. Of als de dag vanwege onverwachte wendingen volledig in de soep loopt. Ik pas deze vorm van time-management al vele jaren toe en het bevalt me prima. Hoe vermoeid of bezweet ook, als alle elementen van de maaltijd stand-by staan, kan de inwendige mens gekalmeerd worden. Ook als de koffietijd allang verstreken is.

Voor sommige lieden is zo’n kwartiertje “meppen” (ofwel het afwerken van de mise en place) echt een onoverbrugbaar probleem. Zij kiezen ervoor om alles op het laatste moment te doen en spoeden zich om vijf uur in gepaste draf naar de supermarkt. Om vervolgens ter plekke pas te gaan nadenken wat zij eens op tafel zullen toveren. Die lifestyle past dus voor geen meter bij mij. Ik wil overzicht houden, kalmpjes het geheel kunnen overzien, om zodoende niet te hoeven stressen als de deadline naderbij komt.

Ik schrijf 15.33 uur. En geef jullie inzicht in de meest triviale feiten van mijn bestaan. Het leven is een carrousel. Soms zwierezwaai je een opwindend aantal rondjes mee en soms staat de hele kermis stil. Dan veranderen de suikerspinnen in  krentenbollen; de botsauto’s in pas aangeschafte boeken; het spookhuis in mijn eigen stulpje. Een saaie, regenachtige zaterdagmiddag is geboren. Met Karin, met brood dat naar beneden valt, tezamen met the cats and dogs. Ik duik even onder, mensen.

 
 
print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

3 Reacties

  1. Karin - The F Girl

    Oh, dat is ook echt wat voor mij. Plannen. Vooruit werken. En daarmee rust creëren in je hoofd. Chaos van binnen is al genoeg, dan helpt rust in de omgeving de boel te kalmeren.

    Ik neem het me vaak voor, om al tussen de middag dingen voor te bereiden, zover mogelijk klaar te maken. Moet eerlijk toegeven dat ik het ook net zo vaak weer vergeet. Dank je voor de herinnering! En ik hoop dat je heerlijk hebt genoten van je boeken 🙂

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Crème brûlée naar recept van Danny Jansen | Eetplezier & Meer - […] recepten in de weer zijn. Bewust noem ik het ook geen proefkoken. Proefkoken levert stress op, een beetje rommelen…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.