Home » Recepten » Spreads en sauzen » Marmelade een Engels DIY recept (not as it should be)

Marmelade een Engels DIY recept (not as it should be)

10 12 2021 | Engeland, Spreads en sauzen | 6 reacties

Het moest er maar eens van komen en deze druilerige week vol grijze nattigheid leende er zich uitstekend voor: zelf marmelade maken. Ik ben dol op het ietwat bittere sinaasappelsmaakje in dit zoete smeerseltje, vooral wanneer er ook nog een scheutje whiskey doorheen zit. Meestal koop ik dan ook (on-line) de authentieke Engelse merken, zoals deze. Of deze zonder whiskey

Maar goed, vandaag is D-Day en ga ik zelf aan de slag met de appeltjes van oranje. Na bestudering van een berg recepten die me allemaal niet kunnen bekoren (ik wil namelijk geen geleisuiker gebruiken), kom ik uiteindelijk terecht op BBC Food, waar ik een recept van Thane Prince vind met gewone kristalsuiker. Ik vestig mijn hoop op haar, niet alleen omdat zij een veelgeprezen voedselschrijver en docent is, maar meer nog omdat ze ooit “Jams and Chutneys” schreef. Van dit indrukwekkende naslagwerk zijn inmiddels meer dan 100.000 exemplaren verkocht, dus ja, Thane heeft wel enige kennis van vruchtjes met suiker in potjes stoppen. Dat neem ik althans aan.

Vol goede moed begin ik met het koken van de sinaasappels. Tot en met het snijden van de schilletjes verloopt alles volgens plan. Huppakee, een mooi buideltje maken van een stukje kaasdoek om het uitgeschraapte vruchtvlees in te doen, lukt ook nog vrij aardig. Daarna voltrekt zich het proces van de bubbelende suiker-vruchtenmassa, het ziet er altijd een tikkie magisch uit. Iedereen die ooit in zijn/haar leven weleens jam gemaakt heeft, weet dat pectine het toverwoord is. Dit zorgt voor het essentiële geleren (lees: zjeleren, als van: zjel en zjelei). 

Nu had ik me vooraf niet voldoende ingelezen omtrent de hoeveelheid pectine in citrusvruchten en vertrouwde klakkeloos op het recept van Thane. Het zou vast goed komen! Niet dus. Het bubbelproces duurt en duurt. Na 45 minuten begint mijn marmelade ernstig te lijken op een mierzoet suikersiroopje, zonder enige tekenen van stolling of indikking. Teleurgesteld gooi ik het lobbige sinaasappelsapje in de gereed staande potten. Wellicht zouden enkele uurtjes koelkast soelaas bieden. Helaas mocht ook dat niet baten. Jammer. Helaas pindakaas. Natuurlijk komen mijn potjes fruitglazuur wel op. Ik mik het door de yoghurt, laat er een oudbakken cake in weken of doop er mijn stukjes vers getoaste boterham in. Geen probleem. Wij, van huize Eetplezier, doen aan zero waste.

Vanzelfsprekend ga ik de dag erna wél direct op zoek naar de waarheid omtrent pectine en sinaasappels. Hoe steekt dat precies in elkaar? Een uurtje onderzoek leert me het volgende. Een eetlepel citroensap doet vaak wonderen om het geleerproces op gang te brengen. En: de meeste pectine zit in de schil van sinaasappelen en komt eigenlijk pas vrij door het vrij langdurig onderdompelen in water. Langdurig wordt gedefinieerd als ten minste 12 uur. Dan is het genoemde uurtje koken, zoals in onderstaand recept, te weinig om het gelerende goedje vrij te laten komen. Zou je zeggen. Ook bij mede-foodblogger Johanneke lees ik over haar perikelen met het maken van marmelade. Goede raad is goud waard, dus bij een volgende gelegenheid weet ik hoe te handelen. Typisch gevalletje van “al doende leert men”.

Voor wie nieuwsgierig van aard is, volgt hier het vertaalde recept.

Marmelade een Engels DIY recept

Ingrediënten:
1250 gr sinaasappel (liefst biologisch)
1500 gr kristalsuiker

Bereidingswijze:
Boen de sinaasappels goed schoon en doe de hele vruchten in een grote roestvrijstalen pan.

Overgiet met 2,25 liter water en breng aan de kook. (Laat vooraf 12 uur staan, lees hierboven)
Zet het vuur lager en laat, afgedekt, ongeveer een uur sudderen tot het fruit zacht is.

Verwarm de oven voor op 140 ˚C.
Was de benodigde jampotten goed in warm zeepsop af en spoel ze vervolgens grondig af onder stromend water. 
Laat de potten en deksels ondersteboven in de oven drogen. 

Plaats een paar schoteltjes in de vriezer om af te koelen (deze worden gebruikt om te testen of de gekookte marmelade het stollingspunt heeft bereikt).

Haal de sinaasappels met een schuimspaan uit de pan en laat afkoelen. 
Meet nu 1,7 liter van het kookvocht af, gooi het overtollige weg.
Doe de vloeistof terug in de pan.

Als de sinaasappels voldoende afgekoeld zijn om te hanteren, snijd ze dan doormidden en schep het vruchtvlees, het merg en de pitten eruit in een kom.
Breng de sinaasappelpulp over naar een mousseline doek, breng de punten naar elkaar toe en zet vast met keukentouw.
Voeg toe aan de pan.

Snijd de schil in fijne reepjes en voeg deze ook toe aan de pan. 
Zet de pan op laag vuur en voeg de suiker toe.
Roer tot de suiker is opgelost.

Breng de marmelade aan de kook gedurende 10-15 minuten. 
Schep het oranje schuim dat naar de oppervlakte stijgt af.

Test de stollingswaarde door een beetje van het mengsel op een gekoeld schoteltje te laten vallen, even te laten staan ​​en dan je vinger in de marmelade te duwen.  Als het “kreukt”, is het klaar.

Als de marmelade klaar is, haal je de pan van het vuur.
Schep voorzichtig in de hete gesteriliseerde potten (een gesteriliseerde trechter maakt dit veel gemakkelijker) en laat ongeveer 1 cm – ½ cm  ruimte aan de bovenkant van de pot. 
Draai de deksels op de hete potten om ze af te sluiten.
De marmelade zal verder indikken als hij afkoelt.

Bron recept: BBC Food – Thane Prince

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

6 Reacties

 1. MyriamC

  Dat geleerprobleem heb ik bij aardbeienconfituur. Maak ik nooit ofte nooit meer want lukt toch niet.
  Noch met pectine, noch met citroensap, noch met geleisuiker.

  Antwoord
  • nellnijssen

   Aardbeien bevatten wel heel weinig pectine, dus jouw “probleem” is heel verklaarbaar. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet van aardbeienconfituur (jam bij ons) houd, dus blijft me gelukkig die kommer en kwel bespaard,

   Antwoord
 2. Johanneke

  Hoi Nell, ik zag je marmeladeverhaal voorbij komen op IG dus ging ik even je blog lezen. Leuk dat je refereert aan mijn marmeladeperikelen. Ik baseer me op de methode die ik op Ballymaloe geleerd heb. Het is wel veel werk, maar zelfgemaakte (limoen)marmelade is zoveel lekkerder dan een potje uit de supermarkt. Misschien dat ik ik mijn sinaasappels en citroenen toch maar weer ga omzetten in marmelade hoewel we weinig jam en marmelade meer eten (eet ’s ochtends geen brood meer maar yoghurt met cruesli en fruit). Dus het worden waarschijnlijk cadeautjes. Voor Myriam hierboven heb ik ook nog een tipje: meng de aardbeien met citroensap en laat dan een nacht staan. Maak dan de volgende dag met geleisuiker jam. Zelfs met gewone suiker zou het op die manier ook moeten lukken. Tenminste, (ook) op Ballymaloe lukte dat wel. Johanneke

  Antwoord
  • nellnijssen

   Dat citroen inderdaad zorgt voor meer pectine, heb ik zelf mogen ervaren. Ik heb een gedeelte van de marmelade (die niet meer in de potjes kon) opnieuw opgekookt met een eetlepel citroen en verhip zeg: een heel nette smeerbare jam was het gevolg. Dank voor je uitgebreide reactie en je tip voor Myriam!

   Antwoord
 3. Mevrouw Niekje

  Hoi Nell, als je nog een keer een poging waagt moet je proberen Sevilla sinaasappel te kopen. Ik heb ze ooit in januari bij de Sligro gekocht. Dan maak je echt de allerlekkerste marmelade!

  Antwoord
  • nellnijssen

   Jaaaaaaa, met Sevilla sinaasappels is het natuurlijk helemaal de ultieme marmelade. Bij een volgende poging ga ik er zeker naar op zoek. Dank je.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.