Een specht lacht zich duikelend een weg door de ons omringende hoge bomen. Gehakkelde aurelia’s en citroenvlinders dartelen rond de uitbundig boeiende petunia. G. flip-flopt wat heen en weer tussen het schuurtje en zijn stoel. Driftig hipt een merel heen en weer, zijn snavel vol wormen. Een stoelpoot knerpt venijnig een fragiele wereld uiteen. Verder is er niets dan rust. En zinderende stilte. Dit is een dag om lief te hebben. Een plek en een land om lief te hebben. Ik pluk deze dag en geef hem handenvol water.
En hoewel ik van nature helemaal geen hatseflats-type ben (sorry, heb mezelf ook niet ontworpen) en nog minder van “ik doe maar wat”, zijn dit soort dagen uitermate geschikt om op goed geluk maar wat aan te rommelen. Onderstaand recept is daar een voorbeeld van. Je hebt nog een stukje overgebleven zalm staan, je wilt de rust van zo’n dag nog wat langer vasthouden én je hebt stomtoevallig een partijtje superverse kruiden in huis. Wat doe je dan? Dan maak je deze kruidige salade van couscous met zalm en komkommer.
Kruidige salade van couscous met zalm en komkommer
Ingrediënten: (voor 2 personen)
100 gr couscous, bereid volgens de aanwijzingen op het pak
150 gr zalm, gepocheerd, afgekoeld en in vlokjes getrokken
halve komkommer, in blokjes
5 radijsjes, 3 julienne gesneden en 2 in plakjes
klein blikje mais
1 eetl verse munt, fijngehakt
1 eet platte peterselie, fijngehakt
1 eet koriander, fijngehakt
sap van een halve citroen
20 ml olijfolie extra vergine
2 theel (graantjes)mosterd
versgemalen peper/zout
Bereidingswijze:
Voeg, wanneer de couscous is afgekoeld, alle overige ingrediënten toe, gevolgd door de fijngehakte kruiden.
Maak in een apart schaaltje de dressing. Klop alles goed door elkaar en voeg toe aan de salade.
Hussel alles lichtjes maar goed door elkaar, proef hoeveel zout en peper je wilt toevoegen en schep de couscoussalade in een schaal. Strooi eventuele resterende kruiden erover en serveer direct.
0 reacties