Een koektrommel zonder inhoud is als een dag zonder lach. Saai en troosteloos. Niks om vrolijk van te worden. Meestal ga ik op zo’n moment snel op zoek naar weer een nieuw en spannend koekjesrecept, maar vandaag stonden er dringender zaken op de planning. Het moest gemakkelijk en snel op deze dag. Er zijn heel wat koekjes die hiervoor in aanmerking komen gelukkig. Ik koos voor deze kokosbollen, vooral omdat ik laatst nog een halve fles rum-rozijnen tegenkwam die ik volledig vergeten was. Op zo’n moment zet ik dat beeld vast in mijn geheugen, om boven te halen wanneer dat van pas kan komen. Nou, vandaag was het dus zover!
Een lekker-koekje-bij-de-koffie helemaal zonder boter, is dat geen aanlokkelijk idee? Oké, er zit wel (een ruime hoeveelheid) suiker in, maar da’s altijd nog minder calorieën dan én boter én suiker, nietwaar? Kwestie van omdenken. En dat is precies wat we nodig hebben in deze verwarrende tijden: proberen door middel van je gedachten het negatieve om te buigen naar iets met een positievere lading.
Kokosbollen met rum-rozijnen of boerenjongens
Ingrediënten: (voor circa 25 stuks)
170 gr fijne suiker
190 gr geraspte kokos
3 eieren
¼ tl zout
1 eetl custardpoeder
130 gr rozijnen geweld in 60 ml rum (ik had toevallig een pot zelfgemaakte staan)
Bereidingswijze:
Meng alle ingrediënten voor het beslag, behalve de rozijnen, in een kom.
Voeg als laatst de rozijnen toe en laat het mengsel minimaal 1 uur rusten op kamertemperatuur.
Bereidingswijze:
Meng alle ingrediënten voor het beslag, behalve de rozijnen, in een kom.
Voeg als laatst de rozijnen toe en laat het mengsel minimaal 1 uur rusten op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 200 °C (180 ˚ C hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Maak met een kleine ijslepel of met (natte) handen kleine bolletjes van het kokosmengsel en leg deze op de bakplaat.
Bak de kokosbollen in 13-18 minuten goudbruin en gaar en laat ze afkoelen op een rooster.
Tip: je kunt de rozijnen ook vervangen door 190 gr grof gehakte pure, witte of melkchocolade. Of combineer witte chocolade eens met de rasp van een sinaasappel of citroen.
Bron recept: De Koekjesbijbel – Rutger van den Broek
0 reacties