Inmiddels kennen jullie mijn liefde voor zelfgebakken koekjes. Ik houd van simpele koekjes met aparte smaakjes. Niet teveel suiker, geen ingewikkelde technieken, maar wel een klein stukje zoetigheid om naar te verlangen bij je kopje thee of koffie.
Kardemom is met voorsprong de koningin onder de specerijen. Persoonlijk ben ik er dol op en verwerk ik het graag door droog gestoomde rijst of in een aromatische curry. Mooi is ook dat de smaak ervan zowel in zoete als in hartige gerechten past. Een veelzijdig zaadje dus! Het gebruik ervan vergt wel enige voorzichtigheid, omdat de smaak ervan snel kan overheersen. Maar met de juiste dosering is het genieten geblazen.
Kardemom is met voorsprong de koningin onder de specerijen. Persoonlijk ben ik er dol op en verwerk ik het graag door droog gestoomde rijst of in een aromatische curry. Mooi is ook dat de smaak ervan zowel in zoete als in hartige gerechten past. Een veelzijdig zaadje dus! Het gebruik ervan vergt wel enige voorzichtigheid, omdat de smaak ervan snel kan overheersen. Maar met de juiste dosering is het genieten geblazen.
De intense smaak zit in de bruinzwarte zaadjes die in de limoengroene peul huizen en heeft iets citrus-achtigs met een ondertoon van eucalyptus. Als je de peulen kneust, springen de zaadjes tevoorschijn, waarna je die kunt toevoegen aan een gerecht. Eventueel kun je ze ook vijzelen, wat noodzakelijk is in gebak en koekjes.
Zoals gezegd ligt de smaak van kardemom dicht bij die van sinaasappel, daarom geeft het laagje sinaasappelglazuur een extra fris accent aan deze koekjes.
Kardemomkoekjes met sinaasappelglazuur
Ingrediënten: (voor circa 45-55 koekjes)
175 gr boter, op kamertemperatuur
125 gr witte basterdsuiker
1 tl vanille-extract
1½ tl gemalen kardemom
1½ tl gemalen kardemom
½ tl kaneelpoeder
¼ tl zout
½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
250 gr bloem
bloem, voor het werkblad
suikerglazuur, gemaakt met sinaasappelsap
Bron: Koekjesbijbel – Rutger van den Broek
Bereidingswijze:
Doe de boter, basterdsuiker, het vanille-extract, de kardemom, het kaneelpoeder en zout in een kom en meng door elkaar. Meng het halve ei erdoor en voeg tot slot de bloem toe.
Kneed het tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Kneed het tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C (155˚ hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4 millimeter.
Steek er met een gekartelde ronde uitsteker van 4-5 centimeter doorsnede koekjes uit. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.
Leg ze op de bakplaat.
Steek er met een gekartelde ronde uitsteker van 4-5 centimeter doorsnede koekjes uit. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.
Leg ze op de bakplaat.
Bak de kardemomkoekjes 14-19 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.
Garneer de koekjes met het suiker-sinaasappelglazuur. Dit gaat heel goed met behulp van een cornetje, dat je zelf vouwt van een stukje bakpapier.
Bron: Koekjesbijbel – Rutger van den Broek
0 reacties