Wit of groen. Ik lust ze in beide kleuren. Natuurlijk heb ik het over asperges. En ik bof maar weer, want niet ver van ons buitenverblijfje worden deze groene jongens geteeld. Vers, verser, verst dus, en daarmee een héérlijke groente. Onbespoten en gegroeid in de zilte Zeeuwse lucht. Van eind april tot 21 juni (en geen dag later) worden de asperges gesneden. Liefhebbers uit Zeeland weten dat familie Vermeer in Noordwelle al meer dan 25 jaar dit “groene goud” verbouwd.
Wanneer de asperges circa 25 cm boven het bed uitgroeien worden ze meteen gesneden. Dit is handwerk. Vervolgens gaan ze zo snel mogelijk de koeling in omdat de beste bewaartemperatuur 4 graden is.
Groene asperges hoeven niet geschild te worden. Het houtige uiteinde afbreken is voldoende. Je voelt vanzelf waar ze knikken. De kooktijd moet je kort houden. In 4 – 8 minuten zijn ze gaar. Als je ze roostert in de oven met olijfolie en grof zeezout (wat ik meestal doe), houd dan een temperatuur van 220 graden aan. Een minuutje of 8 -10 tien is voldoende.
Vandaag wilde ik iets anders proberen. Voor inspiratie hoefde ik niet lang te zoeken. Op de blog van Caroline kwam ik deze frittata tegen. Een lekker en bijzonder luchtig zaterdagavondgerecht. Voor het gehele recept kun je hier terecht. Dank je wel, Caroline!
Wie de superversheid van deze groente graag zelf wil testen, kan nog tot 21 juni terecht bij:
Fam Vermeer
Smidsweg 24
4326 AE Noordwelle
Lekker zijn ze! De witte ook trouwens, gisteren nog gegeten, die vind ik het lekkerst met ham, ei en gesmolten roomboter. De groene geroosterd in de oven. Leuk dat je de frittata gemaakt hebt,ook erg lekker met die geitenkaas. Ik heb hier in de buurt helaas niet zo’n adresje waar ik ze vers kan halen.
groeten, Caroline