Flan van wintergroenten

25 01 2015 | Eiergerechten, Ovenschotels | 4 reacties

Het was gisteren opnieuw zo’n dag van “wat-zullen-we-eten”. Elkaar met opgetrokken wenkbrauwen aankijken en iets onduidelijks murmelen. Weet jij het? Uh, uh, gugleminehutsehach? Of sovliamutamonde? Robenifitali misschien? Boterhammen dan? Néééé, als dat woord uitgesproken wordt, ontstaat er opeens een driftige dynamiek in de tent.

Kookboeken worden open geslagen. Er wordt gebladerd. Van bladzijde naar bladzijde. Dit viel tegen, weet je nog? Hè bah, dat is me nu te vet. Nee hoor, zeker geen vlees vandaag. Hebben we deze week al een keer gegeten. Ook geen vis trouwens. Ondertussen draaien de raderen …. krrrr, krrrr, krrrrr.

En dan komt er dit uit de bus. Een flan. Het is geen pizza. En geen quiche. Het is een soort van frittata. Maar dan anders. In ieder geval was deze bijzonder smakelijk en omdat hij boordevol groenten zit, ook nog eens heel gezond.

Flan van wintergroenten

Ingrediënten:
25 gr boter
2 preien
300 gr knolselderij
250 gr winterwortel, in plakjes
2 rode uien, in ringen
1 el verse tijmblaadjes
6 eieren
100 ml melk
200 gr brie of geitenkaas
50 gr walnoten, grof gehakt

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200°.
Snijd de prei in stukken van 1 cm dik.
Was ze goed en laat ze in een vergiet uitlekken.
Snijd de knolselderij in plakken van 1 cm dik, schil de plakken en snijd ze in stukken van 2½ cm.
Smelt de boter in een hapjespan en schep alle groenten erdoor.
Strooi de tijm met zout en versgemalen peper erover en smoor de groente afgedekt in 10 minuten zachtjes beetgaar.
Verdeel de groenten over de bodem van een ovenschaal.

Klop in een kom de eieren los met de melk en het evt. achtergebleven vocht van de groenten.
Voeg naar smaak zout en peper toe en schenk het eimengsel over de groenten.

Verdeel de brie (ik gebruikte geitenkaas) en de walnoten over de groenten.
Zet de schaal in het midden van de oven en laat de flan in 30 minuten gaar en goudbruin worden.

Ovenschaal met flan van wintergroenten

print

Nell

Hoi, welkom op Eetplezier & Meer. Ik ben Nell, geboren in Brabant en inmiddels al meer dan 40 jaar wonend in het prachtige Zeeland.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

4 Reacties

  1. Es

    wat een leuk recept! En enig lettertype!
    You Go Nell!

    Antwoord
    • Nell Nijssen

      Huh? Enig lettertype? Crafty girls, maar dat is het al vanaf het begin.

      Antwoord
    • Nell Nijssen

      Gewoon doen, Mieke! Het zal je niet tegenvallen.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.