Home » Dagboek » Top producten » Domaine de La Baume wijnen

Domaine de La Baume wijnen

1 09 2021 | Top producten | 0 Reacties

De laatste tijd krijg ik steeds meer vragen van mijn trouwe volgers over wijn. Drink ik dit kostelijke druivennat niet meer? Ben ik aangeraakt door de Blauwe Knoop? En vooral: waarom schrijf ik er zo weinig meer over? Gelukkig kan ik jullie geruststellen, nog elke dag nippen G en ik van ons dagelijkse glaasje. Dat wil zeggen: als de vijf in de klok zit. Eerdere tijdstippen zijn ten strengste verbonden. Nou ja, tenzij een kostelijke lunch niet zonder een bijpassend wijntje kan natuurlijk. Dat komt voor, bij feestelijkheden bijvoorbeeld.

Maar jullie hebben wél gelijk: mijn schrijverij over wijn staat op een laag pitje. Waarom dat is? Geen idee eigenlijk. Misschien omdat ik de laatste anderhalf jaar erg op safe speel en bijna geen onverdeelde voltreffers, maar tegelijkertijd ook weinig treurige dieptepunten heb te verkondigen. Qua alcoholica dan. 

Domaine de La Baume

Ik neem mezelf eens flink onder handen vandaag. Want wat voor mij gebruikelijk is, kan voor een ander totaal onbekend terrein zijn. Schrijven dus over al die flesjes die de revue passeren in huize Eetplezier. Ik begin met een wijntje dat in ieder geval meer dan de moeite waard is om aandacht aan te besteden. Wit en droog. Een sauvignon blanc van het domein de La Baume, welke is gelegen in het hart van de Languedoc.

Het Australische wijnproductiebedrijf Hardys kocht in 1990 het in verval geraakte domein en bouwde ter plekke een nieuw vinificatiecentrum. Hardys was ervan overtuigd dat de technologie en expertise uit de zgn Nieuwe Wereld goed te combineren was met de oeroude Franse tradities op dit gebied. In 2003 neemt Joseph Helfrich, visionair en CEO van les Grands Chais de France (de grootste wijnexporteur van Europa), het stokje over van de Australische wijnfamilie Hardys. En hoewel overnames door grote concerns in de meeste gevallen slechts uit winstbejag ontstaan, is dit voor Domaine de La Baume zeker niet het geval. Men weet gaandeweg de wijnen steeds meer te verbeteren, wat dit domein de laatste vijf jaren meer dan vijftig medailles op diverse toonaangevende concoursen oplevert.

Sauvignon Blanc

Inmiddels heb ik deze wijnen stuk voor stuk geproefd, veelal on-line gekocht bij Wijnservice.nl. Deze firma leverde mij tot nu toe uitstekende flesjes. G’s favoriet is de syrah. Persoonlijk vind ik de Grenache-Cinsault rosé erg fijn. Geen robuuste wijn met kruidige tonen, maar een typische blush rosé. Delicaat van smaak met een verleidelijk aroma van rozen. Heerlijk om te drinken op dagen dat de zon erg haar best doet. Ook de sauvignon blanc behoort tot mijn lievelingen. Was ik een hele tijd “uitgekeken” op dit druivenras, vooral omdat ze allemaal ernstig op elkaar deden lijken, deze heeft echt mijn hart gestolen. Je ziet het meteen bij het inschenken: een prachtige strogele kleur! Overduidelijk ontsnapt een geur van limoen en asperges. Wat een tere fijngevoeligheid in deze wijn. De smaak is zoals een sauvignon blanc hoort te zijn, fris en groen, maar extra mooi aan deze wijn is het  piepkleine botertje, dat de zuren aangenaam in balans houdt. 

N.B. Ik word niet gesponsord om dit artikel te publiceren. Bovendien heb ik geen enkele commerciële connectie met wijnservice.nl en/of de bedrijfsvoerders hiervan. Ik schrijf slechts over zaken die mij persoonlijk in beroering brengen.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.