Home » Dagboek » Kritische kijk op » De Bloemkool – Bergen op Zoom

De Bloemkool – Bergen op Zoom

30 05 2012 | Kritische kijk op | 8 reacties

Het was al minstens 10 jaar geleden dat ik ze voor het laatst at: gebakken verse ansjovisjes uit Bergen op Zoom. Het stond al weer jarenlang op mijn verlanglijstje. Maar ansjovisjes eten is nog niet zo gemakkelijk. Het begint er al mee dat er nog slechts één weervisser is die ze vangt (familie van Dort). Dan moeten alle factoren gunstig zijn om ze te kunnen vangen, klimaat, tij, noem maar op. Bovendien is de ansjovis maar een korte periode op zijn best, in de maanden mei en juni.

Omdat het de afgelopen week zulk prachtig weer geweest was, had ik al een klein plannetje gesmeed. Op een naar mijn idee geschikte dag zou ik een paar restaurants in Bergen op Zoom in de vroege morgen bellen of er ansjovis voorradig was.

Alzo geschiedde. En wat een geluk (of was het wijsheid?) restaurant De Bloemkool kon mij vertellen dat er voldoende voorhanden was om er van te komen genieten. Meteen koos ik het gehele AAA-menu, wat ter plekke een grote bekendheid geniet. Dit staat voor een voorgerecht van Asperges, een hoofdgerecht met Ansjovis en een dessert met Aardbeien.

Hoewel enige file onderweg, kwamen we aardig op tijd aan bij De Bloemkool, het restaurant waar ansjovis gegeten kan worden. Een beetje smoezelig halletje. Binnen bruine wanden, lelijke schilderijen en dito gordijnen, behoorlijk oubollig allemaal. Maar elk tafeltje was bezet en dat is meestal een goed teken wat het eten betreft.

Als binnenkomer een amuse van gerookte paling met komkommergranité. Ik had om een half voorgerecht gevraagd, omdat ik bang was niet volop van mijn ansjovis te kunnen genieten. De asperges waren super! Erbij een smakelijke beurre blanc en een gekookt eitje. De witte huiswijn was een frisse sauvignon blanc die er bijzonder lekker bij smaakte.

Bij de ansjovis werd lamsoor en frites geserveerd. In mijn herinnering waren de visjes van destijds krokanter en kleiner en met een aioli-sausje. Nu waren de visjes wel zo’n 15 cm lang. Droger ook. En ik miste een smoothie compagnon erbij. Ligt weer aan mij natuurlijk *hoofdschuddend,  tis ook nooit goed*.

Over een dessert met aardbeien valt niet veel bijzonders te vertellen. (Mierzoet) ijs erbij en slagroom. Eenvoudig dus..

Tja, toen moest G. naar het toilet. Zag tot zijn verbijstering een behoorlijk vies spulletje en deed daar melding van aan mij. Gelukkig hadden we toen alles al op. Want of ik er ooit terug zal keren? Hmmm, dan zal de familie Bosters toch eerst moeten gaan investeren in een eigentijdser interieur en hygiënischer sanitaire voorzieningen. Want ja, ansjovisjes serveren is heel uniek en leuk, maar het geheel is vaak meer dan de som van alle delen afzonderlijk.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

8 Reacties

 1. Carla

  Ai, ik begon heel enthousiast te lezen (altijd met jouw stukjes natuurlijk), want ik hou ook erg veel van gebakken ansjovisjes, maar nee, toch maar niet. Ik begrijp je gevoel. Weer een fijn stukje Nell, dank je wel!

  Antwoord
 2. Nell Nijssen

  @Carla, op KnoopjeLos staat een heel lovende recensie over dit restaurant. Klassieke, authentieke keuken en puur vakmanschap. Ik heb er zo mijn twijfels bij.

  Antwoord
 3. Carla

  Tja, ik heb niets tegen Knoopjelos, maar ik vind ze altijd en dan bedoel ik ook altijd te juichend. Heb ik een hekel aan, ik schrijf liever hoe het echt is, dan krijg je ook zo min mogelijk teleurgestelde mensen (behalve als de kok er niet is dan natuurlijk, zoals jou is overkomen).

  Antwoord
 4. PaulO

  Als je over het dak van de Bloemkool had gekeken, had je een flat gezien. Daar woon ik, op 200 meter.
  Ja, de Bloemkool. Vader is overleden en de zoon nam het over. Het klinkt alsof dat niet vrijwillig is gegaan. Heb er 3 jaar geleden gegeten. Toen bleef er een oude dame op 1 meter van onze tafel staan met de armen over elkaar. Alsof ze dacht dat we met het tafelzilver zouden vluchten. Voelden ons niet op ons gemak.
  Ja, idd, de ansovisjes waren kleiner en krokanter. 2 happen en op naar de volgende …

  Antwoord
 5. Nell Nijssen

  @Carla, je hebt gelijk. Altijd maar juichend kan nooit de realiteit zijn. Daarom vind ik jouw recensies (zonder enig commercieel belang) ook zo waardevol.
  @Paul, had je niet even een vlag uit kunnen hangen of zo? Met KOFFIE STAAT KLAAR bijvoorbeeld?
  Nee, zonder grappen, de ansjovis bij het voormalige Hildernisse leek mij smakelijker. Ik heb weer even bloemkool genoeg gegeten 😉

  Antwoord
 6. Es

  Yuck. Ik vind dat alles staat en valt bij de toestand waarin het sanitair verkeerd.
  Ansjovisjes, nooit vers gegeten. Alleen uit blikjes.

  Antwoord
 7. Nell Nijssen

  @Es: tis vaak een optelsom, waarbij het sanitair idd dubbele punten krijgt (of niet). Ik heb veel last van beelden die eindeloos in m’n hoofd blijven hangen, al schotelen ze me kaviaar voor. Nare luchtjes heb ik trouwens ook langdurig last van. Poepoe, een eetgelegenheid met een Yuk-luchtje ….. lamaar

  Antwoord
 8. Toon Bosters

  beste Nell, Paul en Carla,
  De vader is inderdaad overleden, 12 mei jl.
  De zoon, ik dus, heb de zaak 11 jaar geleden overgenomen (geheel vrijwillig), ansjovis is een natuurlijk seizoens product, in het wild gevangen en niet te selecteren, in het begin van het seizoen kunnen ze groter zijn dan op het einde, maten kunnen verschillen…
  Ze worden kort in roomboter gebakken, liefst niet krokant, komt wat mij betreft de smaak niet ten goede, zeker geen Aioli erbij(knoflook), natuurlijk hadden wij het erbij kunnen doen als u erom had gevraagd…wat de toilet betreft, onze excuses, drukke avond cq.dag, kleine kinderen in de zaak gehad en het enige in de zaak wat nog niet is verbouwd sinds ik eigenaar ben, nieuwe keuken, nieuw dak, nieuwe ramen en kozijnen, nieuwe stoelen, Keulen en Aken zijn ook niet in 1 dag gebouwd, jammer dat er erg snel conclusies worden genomen…Hartelijke groet Toon en Rianne

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.