In huize Eetplezier wonen twee mensen. Eén ervan is een volhardende koffieliefhebber; de andere persoon (ik) een onwrikbare theeleut. G. en ik hoeven ook niet te proberen elkaars geneugten aan te bevelen, dat loopt geheid uit op een daverend meningsverschil. Dus kijk ik intussen al bijna 40 jaar naar dat griezelig straffe spul in het espressokopje van manlief en omgekeerd gruwelt hij van mijn gekookte glaasje water waar wat gedroogde blaadjes hun kleur in afgeven.
Zoals gezegd: ontussen zijn we afgeleerd om de bijzondere kwaliteiten van onze drankjes veelvuldig aan te prijzen. Het is zinloze tijdverspilling. G. gaat nooit aan de thee, ik nooit aan de koffie. Wat we gelukkig wel gemeen hebben is onze voorkeur voor het traditionele koekje bij de koffie/thee. Brosse, vers gebakken koekjes, zoals deze chocolate chip cookies met cranberry’s, zijn de laatste tijd toch echt favoriet. Met boter, suiker, bloem en eventueel een extra smaakmaker, ontstaat als vanzelf en bijna zonder moeite, een heerlijke lekkernij voor bij de koffie, uhhhh … thee.
Chocolate chip cookies met cranberry’s
Ingrediënten: (voor 15-20 stuks)
140 gr boter, op kamertemperatuur
110 gr suiker
110 gr lichtbruine basterdsuiker
1 theel vanille-extract
1/4 theel zout
1 ei
210 gr bloem
3/4 theel baking soda
125 gr witte chocolade
100 gr cranberry’s
Bereidingswijze:
Doe de boter, de suiker, de basterdsuiker, vanille-extract en zout in een kom en mix deze kort tot een romig geheel.
Voeg het ei toe en mix dit nog even kort.
Voeg nu de bloem en de baking soda toe aan het botermengsel en kneed dit goed door elkaar.
Doe als laatste de chocolade en de cranberry’s erdoor en meng dit tot alles goed is verdeeld.
Maak van het deeg een rol van circa 4 cm doorsnede.
Verpak deze rol in plasticfolie.
Laat dit minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 ˚ C (hetelucht 165˚ C).
Snijd van het deeg plakjes van 1 tot 1,5 cm en leg deze met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak deze cookies in 12-17 minuten goudbruin en gaar.
Laat afkoelen op een rooster.
Bron: Bakbijbel – Rutger van den Broek
0 reacties