Als ik om half elf het erf van biologische kwekerij Zuidbos betreed, staat het er al vol met mensen, die voorzichtig de gekochte waar in hun rieten mand of tas laten vlijen. Iedereen uit de buurt weet het inmiddels: hier is vers, écht vers. Op de sla zie je de dauwdruppels nog glinsteren, het groen van de worteltjes is als een ragfijn haakwerkje en de radijsjes blozen je tegemoet. Het meeste wat ze verkopen, is diezelfde morgen van het land gehaald en soms wordt er zelfs – op aanvraag – even voor je gekeken of er toevallig nog een bosje of kropje geoogst kan worden. Kom daar maar eens om bij meneer Appie!
Geertje en Ad schoffelen wat af op hun 1,5 ha tellende land met een wisselend aanbod aan groenten. Op jaarbasis zijn dat zo’n 70 à 80 soorten. Bovendien is er dan nog de koude kas van 2000 m², waarin de boontjes, pepers, tomaten, aubergines en komkommers welig tieren. Elk gewas kent zijn zo eigen ongedierte en die dienen allemaal op hun eigen wijze bestreden te worden. Slakken, luizen, koolvliegen, rupsen. Zijn er te veel van, dan wordt het gewas finaal opgegeten en valt er weinig te oogsten.
Dit houdt in dat Geertje en Ad elke dag al hun gewassen nauwlettend in de gaten moeten houden. Elk vliegje of beestje wordt bekeken en op de juiste wijze bestreden. Alles gebeurt handmatig, want bestrijdingsmiddelen zijn op een biologische kwekerij vanzelfsprekend uit den boze. Maar Geertje en Ad doen het graag en houden met liefde vast aan hun filosofie: voedsel dient zo puur en eerlijk mogelijk te zijn. Dat je dat proeft is mij intussen wel duidelijk. De sla is botermals, de tomaten heerlijk zoet en de boontjes lekker knapperig.
Vandaag geeft Geertje mij een rondleiding door de tuin en de kas. Met zichtbaar enthousiasme vertelt ze over de gestaag groeiende courgettes. Kijk eens hoe prachtig ze er bij staan.
In de kas hangen de komkommers er fantastisch bij.
En ook de aubergines zijn hard op weg volwassen exemplaren te worden.
Het is een eldorado aan groenten daar bij kwekerij Zuidbos. Teveel om allemaal te laten zien. Van dunne jonge preitjes tot dikke kroppen sla. Van op barsten staande tuinbonen tot tere raapsteeltjes. Jullie kunnen het allemaal zelf gaan bezichtigen. De openingstijden zijn:
donderdag van 13.00 tot 17.00 uur
vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur
zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur
Op zaterdag is er zelfs een complete biologische markt op het erf, inclusief een ruim assortiment binnen- en buitenlandse kazen, zuivelproducten, vlees en vleeswaren, droog & kruidenierswaren, Italiaanse specialiteiten, brood & gebak, en huidverzorging.
Kwekerij Zuidbos is een door SKAL erkend eko-bedrijf.
Zuidbosweg 17
Noordgouwe
N.B. Ik word niet gesponsord om dit artikel te publiceren. Bovendien heb ik geen enkele commerciële connectie met kwekerij Zuidbos en/of de bedrijfsvoerders hiervan. Ik schrijf slechts over zaken die mij persoonlijk in beroering brengen.
Alweer een adres dat niet kan worden overgeslagen, we gaan het druk krijgen in Zeeland,, Nell!
Het is echt een geweldig adres voor biologische groenten en fruit, Gusta. Zonder commerciële bijbedoelingen of opgeklopte buitenkanten, gewoon pure en eerlijke producten verkopen. Was de hele wereld maar zo mooi … *zucht*
Dat geloof ik graag,, Karin. Het is voor ons ook altijd nog zo’n 20 km rijden, maar dat heb ik er graag voor over. Ik zou een weekje Zeeland plannen als ik jou was, dan leid ik persoonlijk je naar de fijnste, mooiste en lekkerste plekjes van mijn provincie.