Home » Dagboek » Top producten » Appeltaartkaas

Appeltaartkaas

24 11 2012 | Top producten | 7 reacties

Soms wordt een mens op zijn pad aangenaam verrast door totaal onbekende zaken. Wenkbrauwen gaan de hoogte in, ogen veranderen in spiedende vraagtekens. En dat vind ik leuk!  Leuk, omdat ik liefst elke dag iets nieuws zou willen toevoegen aan mijn culinaire vocabulaire. Appeltaartkaas bijvoorbeeld.

Hoewel ik durf te zeggen dat ik behoorlijk wat kaasjes ken, wist ik tot nu toe niet van het bestaan van de hieronder genoemde twee. En na een (als vanouds)  gure Sinterklaasintocht, waarna de behoefte aan alcoholische versnaperingen op zijn grootst is, haalde ik deze Engelse pareltjes uit hun koele schuilplaats.

Links de  Wyfe of Bath, een Britse, halfharde biologische kaas. De naam dankt de kaas aan een plaatselijke legende, de receptuur komt van onze vertrouwde Gouda-kaas. Hoewel hij dan Hollandse roots mag hebben, echt vertrouwd smaken doet hij niet. Romig, dat wel, maar met een intens aardse smaak. Alsof hij onder de grond gerijpt is en daar vele maanden heeft doorgebracht. Bij de rode reserva smaakte hij echter bijzonder lekker.

Appeltaartkaas

Rechts de Bowland. Dit is een Lancashire kaas, vermengd met appel, rozijnen en kaneel. Voor ons Nederlanders een merkwaardige combinatie misschien. Eerlijk is eerlijk: de zoete smaak overheerst en alleen al dit simpele feit schept verwarring. De reacties van de mede-smikkelaars waren dan ook behoorlijk gematigd. Appeltaartkaas hoorde ik mompelen. Zelf vond ik hem, als liefhebber van kaas met appelstroop, erg smaakvol. Bovendien wordt kaas en zoet op veel manieren gecombineerd. Denk aan port met stilton of een kaasplateau met kletzenbrood en/of chutney’s. Zo gek is het dus allemaal niet. Alleen even wennen.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

7 Reacties

  1. Agnes

    Lijkt mij ook heerlijk die “appeltaartkaas”
    Misschien ook leuk om eens “Porter Cheese” te proberen. Gemaakt met donker Iers Porter bier.
    Doet het hier altijd goed. Vooral mannen zijn er dol op, valt mij op. Het is ook best een stoer kaasje;-)

    Antwoord
  2. Nell Nijssen

    Porter Cheese ken ik wel, geloof ik. Alhoewel het van lang geleden is. Misschien had het de Man in huis meer geplezierd dan de appeltaartversie. Voor een volgende keer ;-))

    Antwoord
  3. consuminderenmetplezier

    Beide kazen lijken mij heerlijk, maar ik ben dan ook een waar kaasmonster. Dankjewel voor de tips!

    Antwoord
  4. Anonymous

    Bijzonder zo’n kaas. Ik houd mij echter bij het oude; dat komt waarschijnlijk omdat ik zelf mijn chutney’s maak.
    Nou ja, een keertje proeven dan als ik het ergens zie.
    Anna

    Antwoord
  5. Rita

    Heb voor de 2e keer appeltaart kaas gekocht
    Wij vinden hem heerlijk op een dun toastje

    Antwoord
    • nellnijssen

      Deze kaas is ook heerlijk, al is het voor veel mensen misschien even wennen. Fijn dat jij er ook van kunt genieten!

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.